Чт. 16 Травня 2024

Осінь найкращий час для висадки тюльпанів

Восени висаджують тюльпани. Якщо раніше це робили переважно у вересні, то зараз, у зв’язку з потеплінням клімату, висаджувати можна й у жовтні та навіть пізніше, якщо погода тепла. З власного досвіду зазначу, що якось висадила цибулини наприкінці листопада (купила на розпродажу) – усі прижилися, пише Порадниця.

А от що важливо зробити на початку осені – це підготувати ділянку. Вона має бути сонячною, захищеною від сильних і холодних вітрів. Вони скорочують цвітіння та ослаблюють рослини. Добре, якщо ґрунт буде родючий, супіщаний, дренований, повітропроникний, з глибиною родючого шару 40–45 см. Реакція – нейтральна або слаболужна. Кислі ділянки вапнують за 2 роки до посадки. Рівень ґрунтових вод не повинен перевищувати 70–75 см. Якщо на грядці застоюватиметься вода, це може спричинити гниття та вимерзання цибулин. Ділянку скопують і вибирають бур’яни.

Вносять органічні добрива – перепрілий гній або компост із розрахунку 5 кг на кв.м, мінеральні: суперфосфат – 50–100 г та нітрофоска – 40–60 г на кв.м. А також пташиний послід, попіл, кісткове борошно (по 200 г на кв.м). У жодному разі перед посадкою не вносять свіжий гній. Після удобрення грядку глибоко перекопують. Для підвищення родючості ґрунту за рік до висадки цибулин на ділянці сіють кормові трави (зернові та бобові).

Хороші попередники також бобові, гарбузові, календула. Небажано висаджувати там, де росли цибулинні (мають спільні хвороби) та пасльонові.

Місце розташування тюльпанів важливо щороку змінювати. На попереднє повертають через 4–5 років.

 


Залишити коментар