Пн. 29 Квітня 2024

Королівських бджіл проінформували про смерть Єлизавети ІІ

У Букінгемському палаці знаходиться кілька вуликів – це офіційна королівська пасіка Великобританії. Займається нею пасічник Джон Чаппл. 79-річний пасічник доглядає монархічні бджоли вже 15 років. Бджільництво його хобі, оскільки він давно на пенсії, повідомляє Пасіка.

Після повідомлення про смерть королеви Єлизавети ІІ Джон був помічений журналістами на пасіці за дивним заняттям. Обв’язав вулики чорними стрічками, по черзі підходив до них, стукав і приглушеним голосом про щось із ними розмовляв. Потім розповів журналістам, що робив старовинний обряд – повідомляв бджолосім’ям про смерть їхньої господині.

У бджолосім’ї є цариця вулика. А є ще господар-людина. За віруваннями багатьох людей, персона у житті бджіл не менш важлива, ніж матка. Коли господар умирає, їм потрібно обов’язково повідомити про це. Інакше бджоли перестануть носити мед або навіть можуть злетіти.

«Я стукав у кожен вулик і казав: «Ваша господиня померла. Але не відлітайте. Ваш новий господар буде для вас добрим». Також повідомив їм, що їх новий господар, ні багато ні мало, а король Карл ІІІ», – розповів бджоляр.

Тобто їхній статус головних бджіл імперії зберігається. Чаппл висловив також надію, що король не залишить і його без улюбленої роботи доглядати бджіл і взагалі збереже пасіку в палаці.

Багатовікова традиція розповідати бджолам про смерть господаря має ще кельтське коріння, потів плавно перейшла у фольклор Англії, Уельсу, Ірландії, Швейцарії, Нідерландів, Франції, Німеччини і як бачимо, дожила до наших днів в особі королівського дідка-бджоляра.

Цікаво також, що в кельтській міфології бджоли вважалися посередниками між світом живих та царством духів. А ще одна легенда свідчить, що коли був прийнятий григоріанський календар, бджоли були настільки обурені, що бажаючи показати до цього нововведення своє ставлення відмовилися гудіти в новий день Різдва.


Залишити коментар