Чт. 16 Травня 2024

Вчені винайшли спосіб виробництва олії та молока з кісточок фруктів

Науковці з усього світу активно працюють над винайденням нових способів виготовлення харчових продуктів. Нещодавно стало відомо, що австрійці навчились виготовляти олію та молочні продукти, переробляючи кісточки фруктів.

Про нову технологію розповіла директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОДА Алла Стоянова на своєму Telegram-каналі. Зокрема, її розробкою займаються представники австрійського стартапу BayWa Venture. Їм вдалося перетворити кісточки сливи, вишні, абрикоси та персика на сировину для харчової промисловості.

“Тільки в Європі щорічно викидається понад півмільйона тонн кісточок. Насіння кісточкових плодів є джерелом цінних поживних речовин, мінералів і вітамінів. Вміст білка в кісточках становить 25% – приблизно стільки ж, скільки в грудці індички”, – пише Алла Стоянова.

До слова, партнер стартапу Kern Tec використовує сировину для виробництва олії та альтернатив молоку, йогурту та морозиву.

“Оболонки, що залишилися після розколювання кісточки, також йдуть у справу, наприклад для виготовлення стаканчиків або упаковування косметики – у вигляді альтернативи мікропластику”, – додала Алла Стоянова.

Наразі відомо, що Kern Tec переробила вже понад 1000 тонн кісточок і продала переробникам по всій Європі.


Залишити коментар