Піч з блоків складають за годину

Протягом двадцяти років вінничанин Сергій Сентемон займається виготовленням печей із жаростійкого бетону. Піч із блоків складає за годину! Каже, бетонні дешевші від цегляних. У чому ще їхня перевага?

Сергій Сентемон — інженер за фахом. Виріс у селі. Одного разу, у роки його молодості, виникла необхідність вимурувати грубку. Йому це вдалося. Не думав, не гадав, що через багато років знову візьметься за таке заняття. Стане пічником і робитиме все на професійному рівні.

Про печі, їхню історію і відомих пічників пан Сергій може розповідати годинами. Ще донедавна він не пропускав жодної великої виставки пічників. Хоч де вони відбувалися — їздив переймати досвід у москву і петербург, до білорусів. За його словами, наші майстри не працюють з бетоном — ставлять печі з цегли.

— Коли заходимо з вулиці у холодну пору, щоразу притуляємося до печі, гріємо руки, отримуємо від того задоволення, — каже співрозмовник. — Прислухаємося, як гуде вогонь всередині. Піч — як живий організм.

Майстер щоразу пропонує замовникам, аби погоджувалися на встановлення до печі дверцят із використанням скла.

— Тоді буде видно, як горить вогонь, — каже. — Грієшся, споглядаєш за полум’ям, отримуєш задоволення.

Сентемон виготовляє печі у своїй майстерні. Бажає налагодити промислове виробництво. Шукає для цього партнерів.

Щоправда, має одну умову — не продавати за «безбожною» ціною.

Зізнається, що уже мав гіркий досвід. Один із потенційних інвесторів погодився на співпрацю. Але так завищив ціну!.. Майстер припинив із ним відносини.

— Хочеться, аби більше людей мали можливість грітися в холодні дні біля моїх печей, — каже Сентемон. — Вони дешевші від цегляних. Невеликих розмірів піч можу продати від 6000 гривень. Її елементи монтуються, як дитячий конструктор. Я роблю це протягом однієї години. Будь-який рукастий чоловік впорається з такою роботою.

То що таке швидкозбірні бетонні печі Сентемона?

Бетон краще приймає і віддає тепло

Ідея блочних печей із бетону не нова. У радянські часи, коли мій співрозмовник був студентом інституту в Харкові, де опановував фах інженера, йому на очі потрапила брошура з розповіддю про технологію блочних печей із жаростійкого бетону. З неї дізнався, що ще у 20-х роках минулого століття у Союзі оголосили конкурс на їх виготовлення. Пізніше на декількох підприємствах втілили задумане. Однак печі виявилися недосконалі. Згодом їх виробництво зупинили.

Про ту технологію — індустріальних конструкцій збірних бетонно-блочних опалювальних печей — Сентемон згадав, коли 20 років тому взявся за справу. Чи ще хтось, крім нього, робить бетонні печі, майстер не знає.

Розібрали-змонтували, як дитячий конструктор

Печі Сентемона мають круглу форму. Корпус схожий на «кільця», які встановлюють у колодязях. Всередині монтує конструктивні елементи.

Виготовляє їх у власній майстерні, яку називає міні-заводом. Бетонний розчин готує за власною технологією.

Випробування бетону на жаростійкість було найбільш рутинною роботою. Виконував її у лабораторній печі, нагріваючи до 800 градусів. Одночасно працював над розробкою і створенням технологічної лінії з виробництва печей. Їхню конструкцію вдосконалює постійно.

До речі, у майстра є зошит, у якому зробив перші начерки ще 20 років тому. Нині у ньому понад 7000 записів, що стосуються досліджень і випробувань його дітища.

За цей час налагодив виробництво кількох моделей печей та димоходів, які витримали експлуатаційні випробування.

За його словами, популярністю користуються невеликих розмірів печі.

Тривалий час мав проблему із зовнішнім оздобленням. Бо круглу форму складно облицювати кахелем.

— Дехто із замовників оцінює роботу пічників за облицюванням печей, дивиться на красивий кахель, і давай вихваляти майстра, — розповідає Сентемон. — Але ж головне не те, що зовні, а те, що всередині. Важливіша тепловіддача, скільки часу піч тримає тепло тощо.

Він випробовував різні варіанти зовнішнього оздоблення своїх печей. Зупинився на художній штукатурці. Зрозуміло, вона не виблискує, як кахельна плитка. Саме на цьому акцентує увагу дехто із замовників, коли відмовляється від придбання.

Таких не переконує навіть те, що печі із жаростійкого бетону віддають тепла удвічі більше, ніж печі з цегли. У них є ще низка переваг.

Скільки коштує?

До нинішньої зими майстер радить власникам приватних будинків мати резервне джерело опалення. Хтозна, чи дадуть нам достатньо газу й електрики? В одній із кімнат можна встановити невелику швидкозбірну піч. До речі, її так само швидко можна розібрати і перенести в інше місце. З цегляною цього не зробиш.

— Монтаж і демонтаж може виконати будь-хто, не обов’язково кликати пічника, — уточнює пан Сергій.

За його словами, бетонні печі безпечніші, бо мають надійніший захист. Тепла віддають удвічі більше, ніж цегляні. Щоправда, нагріваються довше.

Димохід можна виводити згори, знизу чи збоку. До слова, димоходи він також виготовляє з бетону. Зрозуміло, вони важчі, ніж з інших матеріалів. Зате надійніші, стверджує майстер.

Як паливо можна використовувати усі тверді матеріали, що горять.

Щодо вартості, то найменших розмірів піч коштує від 6000 гривень.

Майстер запрошує до співпраці тих, хто міг би сприяти у виготовленні його виробів для наших військових, які нині на передовій. Вислухає пропозиції від охочих налагодити спільний бізнес на партнерських умовах.


Залишити коментар