Соняшник зі смаком курки: фінські вчені знайшли спосіб перетворити макуху на м’ясо

Макуха — це відходи, що лишаються після віджиму олії з ядра соняшнику. Оскільки соняшник є третім за величиною джерелом насіння олійних культур у світі, щорічно виробляється значна кількість соняшникової макухи – понад 19 млн т. Здебільшого макуха переробляється на корм худобі або викидається. Однак макуха є багатим на білок інгредієнтом, який, на думку дослідників, може бути перероблений на поживну та смачну їжу. Науково-дослідний проєкт під назвою Taste2Meat очолює професор Неслі Созер із Центру технічних досліджень Фінляндії VTT. Повідомляє newfood.media.

«Taste2Meat робить внесок у безвідходну та екологічно чисту харчову систему шляхом розробки як гібридних (поєднання м’яса та рослинного білка), так і виключно рослинних альтернатив м’ясу для європейських споживачів», — пояснив він.

Вчені використають техологію мокрої екструзії для створення текстур, схожих на курку або яловичину. У поєднанні з білками гороху та ріпаку дослідники планують розробити альтернативи рослинному м’ясу з бажаним органолептичним профілем. Їх ключова аудиторія – споживачі-флекситаристи.


Залишити коментар