Іспанські вчені винайшли упаковку в якій довше зберігається сир

За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, з 18 млн тонн сиру, виробленого в усьому світі, щороку утворюється 180 млн л сироватки. Часто цей побічний продукт потребує додаткового обладнання для утилізації та часто йде на смітник.

Нове рішення запобігатиме харчовим відходам, ще й подовжить термін придатності сиру на 25-50%. Залишкова сироватка піде на корм худобі.

Проект отримав грант від іспанського уряду в розмірі 600 тис. євро. Його  очолюють Aimplas, ADM, FEDACOVA (Федерація агропродовольчого бізнесу Валенсії) та Університет Валенсії. А партнерами проєкту виступають два виробника сиру: La Cabezuela y Dehesa Dos Hermanas.

Нове дослідження дозволить невеликим кустарним сироварням (значна частина промисловості) вперше використовувати сироватковий побічний продукт.

До проєкту лише великі компанії могли придбати обладнання для утилізації сироватки, яка в кінцевому підсумку викидалася в навколишнє середовище, утворюючи небезпечні відходи.

«Спочатку ми відокремимо бактерії з потенціалом біоконсервації. Потім ми структуруємо сполуки в матриці, яка є сироваткою», — говорить Джузеппе Мека, професор кафедри профілактичної медицини Університету Валенсії.

Для отримання активних прототипів дослідники планують використовувати пластикову плівку у поєднанні з інноваційним шаром, отриманим із сироватки.


Залишити коментар