Нд. 28 Квітня 2024

Вересень має бути найтеплішим за останні 30 років

Цьогоріч вересень в Україні може стати найтеплішим за останні 30 років. У середньому місячна температура повітря коливатиметься в межах +14…19°C, що на 1,5°C вище за норму.

— Середня кількість опадів у перший місяць осені становить 37–74 міліметри, в південній частині місцями 28–36 міліметрів, у Карпатах — до 130, — каже синоптик Укргідрометцентру Наталія Голеня, 49 років. — Температура в більшості областей триматиметься в межах 13–17 градусів вище нуля, в південній частині прогнозуємо до 20 градусів. У гірських районах повітря прогріватиметься до 15 градусів тепла.

У південних і східних областях можливий дефіцит дощів. Повітря буде посушливе.

— Тим часом на заході після спекотних серпневих днів пройдуть зливи, — говорить кліматолог 56-річна Віра Балабух. — Протягом вересня, особливо в першій половині, на значній території країни ще зберігатиметься літня погода. Але поступово тривалість дня зменшуватиметься, температура, особливо нічна, знижуватиметься. Віятиме арктичне повітря. Побільшає туманів, похмурих днів, заморозків, мряки.

Нинішня погода вдала для дозрівання останніх культур.

— Зараз хороші погодні умови для росту й посіву ріпаку, — каже агроном 34-річний Олександр Мигловець. — Уже почали збирати соняшник і кукурудзу. Щоб усе вдалося, треба ще пів місяця сонячної погоди. У процесі дозрівання лишаються соя та окремі сорти кукурудзи. З ними ніяких проблем теж не повинно бути.


Залишити коментар