На Чернівеччині цього року великого врожаю яблук не буде

Через посуху у Чернівецькій області буде значно меншим врожай яблук. У 90% буковинських садів товарного яблука не буде. Про це розповів директор садівничого приватного підприємства у Чернівецькій області Михайло Телешецький в ефірі Суспільного, пише Kurkul.com.

Садівник зазначив, що цього року у Чернівецькій області, де зосереджено багато яблучних садів, відзначалася сильна посуха: 40-градусна спека просто випалила сади, і яблуко не набрало потрібних розмірів. Тому товарного яблука цього сезону не буде навіть на поливі.

«На деревах якісного товару немає, у 90% буковинських садів товарного яблука не буде. Тобто відправляти на експорт просто нема чого. Тому єдиний варіант для цьогорічного врожаю — здавати на переробку, на виробництво соку. Є переробні заводи у Львівській, Тернопільській, Хмельницькій областях. Наразі там приймають яблуко для переробки за ціною 1,8 грн/кг. Але якою ціна буде надалі, важко прогнозувати», — розповів фермер.

Зокрема Михайло Телешецький у своєму саду збере приблизно на чверть менше врожаю, ніж минулого року. Це пов’язує з браком опадів.

Через брак опадів частина яблук не виросла до потрібних розмірів, тому їх будуть здавати на переробку. Це невигідно для фермера, оскільки яблука в сирому вигляді коштують дорожче.

«Волога для яблуні — найцінніше. Яблука будуть меншого розміру, відповідно немає якості. Будемо шукати покупця на українському ринку, а кращі плоди відсортуємо і відправимо на експорт», — розповів фермер.

Раніше фермер експортував яблука у Білорусь, Казахстан, Грецію та Об’єднані Арабські Емірати. Після початку повномасштабної війни більшу частину продукції фермер почав реалізовувати на заході України, втім через низьку ціну шукатиме нові ринки збуту для наступного врожаю.


Залишити коментар