Пт. 19 Квітня 2024

Стрес спричиняє біль у спині

Війна – це величезний стрес для всіх нас. Але від хронічного стресу страждає не лише нервова система, а й спина. Про те, чому виникає хронічний біль у спині на фоні стресу та як з ним боротися у “Сніданку з 1+1” розповів лікар-вертебролог Олексій Казаков.

Лікар розповідає:

“Біль – це захисна реакція організму, якщо стрес короткочасний. Ці гормони стресу треба “випрацювати” фізичною роботою, і тоді біль мине. Крім того, якщо стрес короткочасний, гормони стресу проходять, і м’язи розслабляються. Проте хронічний стрес може призвести до хронічного спазму м’язів. І тоді спазмовані м’язи перетискають судини, нерви, призводять до хронічного болю”.

Симптоми м’язового спазму в спині
Звісно, якщо болить спина, це ні з чим не сплутати. Адже боляче рухатися, сидіти, є постійний дискомфорт. Проте є симптоми, які вказують на те, що скоро цей біль настане. На цьому попередньому етапі цілком реально запобігати масштабному запаленню м’язів. Тож зверніть увагу на такі симптоми:

Головний біль;
запаморочення голови;
напруженість м’язів (певний м’яз може відчуватися, як натягнута струна);
хронічна втома;
відчуття дискомфорту в певній ділянці тіла;
відчуття стягнутості в м’язах;
ранкова скутість (коли треба “розрухатися”, щоб нормально функціонувати весь день).

Як побороти хронічний біль у спині
Якщо біль у спині спровокований саме хронічним стресом, накопичений адреналін треба кудись подіти. Для цього найкраще підходить фізична активність, але помірна. Щоб побороти хронічний біль у спині та попередити його надалі, лікар радить:

Багато ходити;
займатися йогою, пілатесом чи будь-яким іншим стретчингом (робити вправи на розтягнення м’язів);
щоранку робити зарядку;
відпочивати активно.
Головне – ввести рух у своє життя на постійній основі, і згодом спина перестане так сильно турбувати, наголошує Олексій Казаков. І, звісно ж, намагатися боротися зі стресом.


Залишити коментар