
Для вирощування буряка важливо дотримуватись правил — експерти

Фото з відкритих джерел.
Без буряка важко уявити український борщ чи низку салатів, які радують смаком, поживністю та навіть кольором взимку.
Для того, щоб отримати дружні сходи насіння варто замочити на дві доби у воді кімнатної температури у скляному чи емальованому посуді, розповіла Оксана Сергієнко, докторка сільськогосподарських наук Інституту овочівництва і баштанництва НААН України.
Підготовлене та підсушене насіння висівають міжряддям 30-35 см на глибину 4 см.
«Кращі попередники під посадку буряка: огірок, цибуля, ранні картопля та томат, бобові, однорічні трави. Допустимі — кабачок, кавун, гарбуз. Термін повернення посівів столового буряка на ту саму земельну ділянку — не раніше, ніж через 3-4 роки», — зазначила експертка.
Грунт під посадку буряка також готується з осені, вноситься 50 г на кв.м нітроамофоска. Після внесення добрив, аби не втратити поживні елементи, грунт перекопують, або проводять оранку чи обробляють мотоблоком на глибину 20-25 см.
«Натомість вносити гній безпосередньо під посіви буряка не рекомендується. Оскільки це призводить до збільшення коренеплодів з нетоварним видом і загнивання їх під час зберігання», — уточнює Оксана Сергієнко.
Також експертка зазначає, у разі потреби перед посівом грунт розпушують на глибину 4-5 см.
Джерело “Земляк”
Залишити коментар