Ср. 6 Листопадаа 2024

Україна відновила експорт свинини та яловичини

Через російську агресію Україна втратила традиційні шляхи експорту своєї продукції морським транспортом, що призвело до необхідності  оновлення умов ввезення та транзиту українських товарів через територію ЄС.

За результатами перемовин з Європейською Комісією та країнами-членами ЄС ці умови було оновлено. Зокрема, досягнуто домовленості щодо транзиту української продукції за допомогою паромного сполучення через румунський пункт пропуску Ісачеа-Орлівка.

Сторони  узгодили  здійснення транзиту через ЄС м’яса свинини та яловичини, а також та м’ясних продуктів та композитних продуктів з цих видів м’яса, оброблених відповідно до категорій обробок B-F (відповідно до пункту 1 додатку XXVI до Регламенту (ЄС) № 2020/429).

Оскільки  Україна не авторизована на експорт цих видів товарів до ЄС в частині проходження аудиту країни щодо здоров’я тварин, в якості виключення на час військового стану і деблокади українських портів, дозволено транзит виключно через порти Румунії.

При цьому вантажі мають відповідати таким вимогам:

  • супроводжуватися міжнародним ветеринарним сертифікатом, який вимагається країною-імпортером (країною-призначення);
  • транспортуватися у закритих контейнерах з потужностей походження до країни-імпортера (країни-призначення);
  • оператор ринку має завчасно повідомляти відповідний прикордонний пункт контролю про ввезення таких вантажів шляхом заповнення першої Частини 1 загального документа здоров’я для ввезення (CHED-P) через інформаційну систему ЄС – TRACES NT;
  • ввозитися та вивозитися з території ЄС через схвалені прикордонні пункти контролю.

Раніше повідомляли про  зміну умов експорту та транзиту української продукції тваринного походження автомобільним та залізничним сполученням.

Нагадуємо, що ввезення та транзит до/через ЄС здійснюється виключно через схвалені прикордонні пункти пропуску (BCP) для визначених категорій товарів. На час військового стану, кількість до основних додається тимчасові пункти пропуску (для Польщі – Шегені, для Румунії – Ордівка та Вадул-Сірет).

Джерело AgroReview


Залишити коментар