Чому ціни на свинину впали: пояснення фахівців
У другій половині січня післясвяткове послаблення цін посилилося: середньоринкова позначка втрати 5,8% проти попереднього тижня та зупинилася на рівні 45,7 грн/кг. Такі зміни на ринку живця констатують у аналітичному відділі Асоціації «Свинарі України».
Упродовж третього тижня сезонна тенденція послаблення цін на свинину проявила себе не тільки на Заході України, а й в решті регіонів. Так, діапазон закупівельних цін у Центрі та на Сході понизився до 45-47 грн/кг, в західних областях — до 44-45 грн/кг. Водночас, переробники відзначають регіональну розбіжність не тільки в цінах, а й в обсягах пропозиції живця. Так, наприклад, окремі закупівельники зі Сходу та Центру відзначили, що не всі змогли забронювати бажані обсяги живця. Частина виробників свинини у свою чергу підтверджують, що мають дещо менші обсяги товарних партій до реалізації, зокрема і на наступний тиждень.
Очікування щодо подальшої цінової динаміки серед представників м’ясопереробки розділилися. Так, деякі прогнозують пониження цін закупівлі на 1-2 грн/кг наступного тижня, аргументуючи це сезонним послабленням торгівлі та тиском з боку імпортної сировини. Решта орієнтуються на стабілізацію цін у кінці місяця, оскільки кінцева реалізація йде планово, а подальше послаблення цін не сприятиме ані її покращенню, ані підвищенню фінансових результатів по ланцюгу доданої вартості.
Залишити коментар