Сб. 27 Квітня 2024

Як захистити картоплю від загнивання: дієві поради

Гниль і цвіль. Часто з такими проблемами зберігання картоплі стикаються аграрії. Вона досить неприємна, проте її можна позбутися, слідуючи перевіреним порадам.

Патогенні грибки продовжують жити у сховищі і після того, як звідти винесуть всю картоплю. Тому перед закладкою на зберігання картоплі нового врожаю льох зазвичай білять вапном з додаванням мідного купоросу, а всі полиці та ящики знезаражують розчином марганцівки.

Щоб позбутися цвілі, рекомендують також застосовувати спеціальні димові шашки, радить “Земляк”.

Практика показує, що найгірше зберігається картопля, викопана під час затяжних дощів, та картопля ранніх сортів.

Для захисту від гниття перед закладкою у сховище бульби обробляють фунгіцидом. Дуже ефективно запобігають загниванню картоплі сучасні бактеріальні препарати.

Картоплю ретельно перебирають і укладають у ящики.

Для додаткового захисту від грибків та бактерій (особливо коли врожай зберігають у квартирі) шари картоплі можна перекладати листям горобини, папороті або полину. Якщо взимку в ящику виявляють гнилу картоплю, зіпсовану бульбу викидають, а сусідні, нехай навіть зовні здорові, насамперед використовують у їжу або на корм домашнім тваринам.

Щоб бульби не згнили від нестачі кисню, у погребі слід облаштувати вентиляцію. Ідеальна температура, за якої патогенні мікроорганізми не розвиваються — від +2 до +4°C.

Навесні при потеплінні рекомендується заморозити в морозилці кілька 5-літрових пластикових бутлів з водою і поставити у льоху: лід буде повільно танути, охолоджуючи приміщення.

До загнивання картоплі призводить і надмірна вологість. Якщо на стелі в льоху осідають крапельки води, рекомендується поверх картоплі укласти 1-2 ряди буряків, які вберуть зайву вологу, що конденсується на бульбах. Інший варіант осушення повітря в дуже сирих льохах — установка в кутку ємності з негашеним вапном.

Отож, при правильному виборі відповідного сорту, підготовки картоплі і льоху (погребу), дотриманні оптимальних температур і вологості урожай не втратить своїх якостей до весни. Якщо овочі вже почали гнити або покрилися цвіллю, їх перебирають, дезинфікують разом з приміщенням, усе добре сушать.

Не нехтуйте основними правилами вирощування і зберігання врожаю, і тоді ризик від  таких проблем буде мінімальним.


Залишити коментар