Чт. 25 Квітня 2024

Безпечне застілля: як не зіпсувати зустріч Нового року

Головний біль, нудота, ломота у тілі та дратівливість. Такі симптоми знайомі багатьом на ранок Нового року. Похмілля, за статистикою, хоча б раз у житті відчували 77 % людей, які вживають алкоголь. Але наслідки святкового застілля можуть бути ще страшнішими. За словами лікаря-нарколога, це диспепсія – нудота, рвота. Також після Нового року можуть бути гострі виразки з боку підшлункової залози. Про себе можуть нагадати інші хронічні захворювання.

Щоб попередити такі наслідки, святкувати треба правильно. Лікарі з Житомира поділилися кількома дієвими порадами щодо безпечного застілля.

Не голодуйте перед тим, як сядете за святковий стіл. Їжте протягом дня, дотримуйтеся режиму. Тоді не доведеться накидатися на все і з’їдати одразу багато. Це загрожує переїданням. Голод в цій ситуації — поганий супутник.

Якщо передбачається, що святкування буде довге і страв буде багато, робіть перерви між прийманнями їжі 3-4 години, не сидіть лише за столом, в очікуванні чергової страви, а рухайтесь. Так вірогідність переїдання різко знижується.

Робіть вибір, що їсти. Наприклад, складаючи свою порцію до однієї частини будь-якої м’ясної або рибної страви беріть дві частини овочів. Якщо такої можливості немає і ви потрапили за стіл, де салати тільки з майонезом, тоді визначте для себе одразу величину порції, що наповнить Вашу тарілку.

Радимо приділити більше уваги не кількості страв, а їх якості. Нехай буде не «тазик» олів’є, а, наприклад, салат з креветками і запечена у фользі риба. Так, у нас новорічна традиція їсти олів’є. Але ж можна з’їсти його ложку. Та й хіба не можна інколи змінювати традиції? Отож, отримуйте естетичне задоволення від їжі. Їжте повільно, смакуючи кожен шматочок, ви нікуди не поспішаєте. Це також зменшує ризик переїдання, адже насичення від порції їжі приходить через 15−20 хвилин.

У перервах між прийманнями їжі вживайте воду, бо зазвичай разом із святковою їжею надходить багато солі та жиру. Ваш організм потребуватиме рідини для підтримки водно-сольового балансу.

Обережно з алкоголем! Передусім – не перевищуйте безпечну дозу. Для дорослої людини це не більше 100-150 грамів міцного спиртного напою. Не експериментуйте з асортиментом  та не змішуйте напої  під час святкування. А ще — не запивайте алкоголь газованими напоями.

Алкоголь краще заїдати, але правильною їжею. Надайте перевагу нежирному м’ясу та овочевим салатам із олією.

Якщо на ранок після свята таки відчуваєте похмілля, пийте якомога більше мінеральної води або води з лимоном. І не поспішайте вживати традиційний для багатьох розсіл. Він може лише нашкодити організму.

Щоб весело зустріти Новий рік та потім не страждати, зменшіть частоту випитого спиртного під час застілля. Для цього у новорічну ніч більше рухайтеся, танцюйте  та  виходьте на свіже повітря.


Залишити коментар