Чт. 25 Квітня 2024

Знахідка на священній скелі в Австралії: вчені виявили нову рослину

Гора Улуру в Австралії – це священна скеля, яка користується великою популярністю. Саме тут ботанікам з Національного гербарію Нового Південного Уельсу вдалося ідентифікувати нову рослину.

Пустельний інжир – саме таку назву отримала нова рослина – раніше вважався частиною виду Ficus brachypoda, який широко поширений у північних та центральних частинах Австралії. Але детальний огляд рослини виявив, що це особливий вид зі своїм місцем поширення.

Його листя у порівнянні з іншими видами інжиру більш гладке, вужче та товстіше, пише “Агро 24” з посиланням на іноземне видання.

Цей інжир — неймовірно важливий вид для корінних народів у центральній Австралії, з погляду їжі, притулку та духовності. Історично пошкодження цих дерев могло каратися смертю, таке їхнє значення для всієї спільноти, вважають автори дослідження.

Спочатку вчені хотіли назвати рослину так, як її називали корінні мешканці. Але після спілкування з фахівцями виявили, що різноманітність слів для означення цього дерева надто широке, що унеможливлювало якийсь один варіант.

Через це рослина отримала наукову назву – Ficus desertorum (пустельний інжир).

Науковці сподіваються, що важливе відкриття дозволить посприяти збереженню та піклуванню про рослину у пустельних умовах.


Залишити коментар