Пт. 26 Квітня 2024

Багато сонця: фахівчиня потішила прогнозом погоди на зиму

Температурні гойдалки і сонячна погода. Завідувачка відділу метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух розповіла, яка зима гряде до України. Водночас фахівчиня підкреслила: зараз спрогнозувати які погодні умови будуть на Новий рік неможливо. Найточніший прогноз можна дізнатися за три дні від очікуваної дати.

Зима 2021-2022 в Україні буде теплою. Температура повітря на значній території країни, найімовірніше, коливатиметься від -5° до +5°.

– Однак це аж ніяк не свідчить про те, що не буде морозів. Затоки холоду, ще й доволі потужні, можливі. Але якщо вони й будуть, то короткочасні. Найбільш імовірною все ж таки є аномально тепла погода, – розповідає в коментарі Фактам ICTV завідувачка відділу метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух.

Зазвичай в Україні найнижчі температури спостерігаються із другої половини січня до першої декади лютого.

– Цьогоріч, за даними світових прогностичних центрів, у січні та лютому температура буде вищою, ніж зазвичай. Найбільш аномально теплою погода може бути в лютому, – прогнозує Віра Балабух.

Пов’язано це, каже кліматолог, зі зміною циркуляції атмосфери. Низькі температури взимку зумовлює сибірський антициклон. Коли він поширюється територією України, спостерігаються морози до -30-35°, а іноді – й до -40°.

– Зараз такі процеси малоймовірні. Усі карти свідчать про те, що переважатиме область високого тиску. Надійде лише антициклон, який перебуватиме переважно над Балканами й Туреччиною. Саме звідти до України прямуватиме тепле й сухе повітря, – пояснює експерт.

Зважаючи на це, у Віри Балабух є приємні новини для українців – цьогоріч узимку буде багато сонячних днів.

– Не буде похмурої погоди й мряки, яка буває за температури від -5° до +5°, – додає завідувачка відділу метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту.

Однак попри те, що температура повітря взимку підвищується, кількість днів із сильними морозами до -20° залишиться незмінною. Так, у Києві, наприклад, у січні днів із такою температурою може бути два-три.


Залишити коментар