Чт. 25 Квітня 2024

Безвідходний та прибутковий: цікаві факти про земляну грушу

Топінамбур (або земляна груша) – цікава нішева культура. Її виробництво – практично безвідходне, адже можна продавати як коренеплоди, так і квіти чи стебла.

Якщо коренеплоди використовують у кулінарії, то зі стебла виготовляють гранули для біопалива. Їх також використовують як живлення для рослин.

Загалом з гектару топінамбуру можна отримати 70-90 тис. гривень прибутку. І цей рік був достатньо вдалим для виробників культури. Наприклад, науковець та фермер з Київщини Зенон Сич повідомив про небувалий урожай, пише SEEDS.

“Топінамбур (земляна груша). Цьогоріч у нас небувалий врожай – кожна рослина дає відро бульб (сорт з рожевими бульбами Делікатесний селекції Національного ботанічного саду ім. М. М. Гришка, Київ ). Вегетація продовжується”, – написав пан Сич на своїй сторінці у соцмережі.

За словами науковця, цьогорічна врожайність досягла 75 тонн з гектара.

Зенон Сич поділився секретами вирощування культури: “Потрібно щорічно викопувати і пересаджувати на нове місце, або восени (найкраще), або весною. Те, що буде самовільно сходити на старому місці ми виполюємо як бур’ян (не жалкуйте!). Між рядками відстань має бути 90-100 см, а у рядку – 60-70 см. Дуже важливо проводити добір садивних бульб за принципом – висаджуємо лише найкращі вирівняні бульби з найкращих кущів. У кожну ямку кладемо по 1 столовій ложці нітроамофоски + перегній по 0,5 кг. Висаджуємо тільки восени. Сорти з рожевими коренеплодами у нас дають кращий врожай і мають вирівняну поверхню”.

Що ж до зберігання топінамбуру, то науковець радить: “Крохмаль та інулін, що містяться у топінамбурі, перетворюються на глюкозу під дією морозів. Можна восени викопати, перебрати і зберігати у неглибоких траншеях (бульби у траншеї укривають мішковиною і 5-10 см шаром ґрунту). Тоді буде можливість їх використовувати впродовж усієї зими без великих зусиль”.

Є в Україні й промислові плантації топінамбуру. Наприклад, на Волині культуру вирощує та переробляє сімейне фермерське господарство «Дворище».


Залишити коментар