Чт. 25 Квітня 2024

Скруту із салом прогнозують в Україні найближчим часом

Вітчизняні фермери нарікають на клопоти з утриманням свиней. Утримувати тварин дорого, біля них треба багато наробитися. А не так давно вкотре злетіла ціна на корми. Саме тому українське сало зараз недешеве. А далі може бути ще гірше.

У м’ясному павільйоні одного з київських базарів за “серединку” правлять 170 гривень. Шматки для тушкування – 80. Сальні обрізки обійдуться у 20 гривень. Найдорожче – так зване генеральське. 350 гривень за  кіло, інформує ТСН.

Слід зазначити, що на свині  вагою півтора центнера – загалом 50 кілограмів сала, а  такого – від сили  –  два.

Сало на ринках – головно з  домогосподарств. Але тримати свиней, зізнаються господарі, не вигідно зовсім: великі затрати,  багато роботи.

Промислове свинарство досі конкурує  з домогосподарствами. Три мільйони поголів’я на свинофермах проти  майже  двох з  половиною  мільйонів  поголів’я  у людей. Але і на виробництві з салом – проблема.

Дефіцит сала,  насамперед, з’явився тому, що всі господарства країни перейшли на так звані м’ясні породи  свиней, на них був більший попит і вирощувати  їх простіше.

За  кілограм живої ваги м’ясокомбінати нині  дають 48  гривень. І фермери лише рахують збитки. Нині м’ясо значно  дешевше  за сало. До десяти  відсотків  спожитої українцями свинини – імпорт.

Очікувати зниження  ціни  на сало не варто, кажуть експерти.  Дефіцит свинини  може з’явитися і у світі. У  Європі  через здорожчання  кормів  уже скорочують поголів’я.  В Україні ж корми і робоча  сила – дешевші,  але собівартість свинини чомусь вища.

“Іде фальшування з преміксами,  різними добавками. Продаються фуфломіцини і це масова проблема. Якщо брати стандартну програму  годівлі, то свині до 110 кг у світі  виростають  за 5 місяців, в Україні – в кращому  випадку – за  6”, – пояснює виконавчий директор Асоціації “М’ясної галузі” Микола Бабенко.

Світ на порозі продовольчої кризи, кажуть експерти, і  через пів року  очікують  чергове зростання ціни  на свинину. А зі  зростанням ціни  – зниження її споживання.  Українці і нині  в середньому свинину їдять утричі менше, аніж європейці.  15 кіло на рік в Україні – проти 45 – у Європі.

 


Залишити коментар