Чт. 28 Березня 2024

Інжир та ліани у київській школі: учитель вирощує екзотичний сад

Вже більш ніж 25 років у київській школі №324 (Солом’янський район) росте екзотичний сад. Опікується “джунглями” весь цей час учитель мистецтва Володимир Ліщук. У саду є дерева та інші рослини з різних куточків світу, повідомляє SEEDS.

Сад росте у внутрішньому дворі школи. Стіни будівлі захищають рослини від вітрів та дають додаткове тепло, тому в саду на кілька градусів тепліше, ніж надворі, пише Великий Київ. Це дуже важливо, оскільки в школі є рослини, характерні для субтропічного та тропічного кліматичного поясу.

Перші дерева, які з’явилися у саду, були звичними для України – це вишні, яблуні і бузина, які пересаджували після того, як навколо школи зводили житлові будинки. Пізніше до цих рослин приєдналися екзотичні “брати” – ліани, інжир, оцтове дерево, бамбук, кизил, юка. Є тут квіти й трав’янисті рослини – проліски, м’ята, меліса, примули, чебрець та ін.

Деякі рослини не лише слугують окрасою саду, а й допомагають школі. наприклад, ліани вбирають зайву вологу зі стін, а влітку їх листя охолоджує будівлю.

Доглядають за садом й інші вчителі та учні. У саду на подвір’ї школи у теплу пору року проходять уроки мистецтва.

“Ідеєю створення було започаткувати творчу майстерню для школярів і вчителів, а також простір для відпочинку. Щоб діти могли спостерігати різні екологічні зміни, як рослини змінюються в різні пори року, як вони ростуть та квітнуть завдячуючи освітленню. Крім того, візуальна екологія різнокольорового саду знімає стрес та підіймає настрій”, – розповідає Володимир Ліщук.


Залишити коментар