Чт. 28 Березня 2024

Оприлюднено ефективні механізми захисту землі від рейдерів

В рамках відкритого ринку землі найактуальнішим питанням постає захист права власників земельних ділянок сільськогосподарського призначення, що дасть змогу без остраху продуктивніше використовувати землю, тобто закуповувати техніку, інвестувати в розробку і покращення земель, а також використовувати нові технології.

Про це розповіли у Мін’юсті.

Дієвими механізмами захисту такого права є:

  • вчасне оформлення та внесення записів до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про речові права на земельні ділянки;
  • оформлення договору оренди (суборенди) землі бажано здійснювати в нотаріально посвідченій формі;
  • постійне здійснення моніторингу записів щодо нерухомого майна в державних реєстрах;
  • використання послуги інформування «СМС-МАЯК», який повідомляє власників про зміни в статусі їх нерухомості (smsmayak.com.ua);
  • у разі отримання повідомлення із будь-яких ресурсів про спробу заволодіти нерухомим майном, яке належить власнику, необхідно звернутися до будь-якого державного реєстратора із заявою про заборону вчинення будь-яких реєстраційних дій. Із заявою може звернутися виключно власник об’єкта нерухомого майна. Строк дії такої заяви – 15 календарних днів. Повторне подання заяви можливе через 5 календарних днів.

Разом з тим, в Мін’юсті звертають увагу на те, що у випадку, коли рейдерське захоплення відбулось, необхідно звернутись до правоохоронних органів та подати скаргу до Колегії з розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб’єктів державної реєстрації при Міністерстві юстиції України або до міжрегіональних управлінь Мін’юсту.

Водночас розв’язання питання рейдерського захоплення та поновлення своїх прав можливе у судовому порядку. Зокрема, законодавством визначено право оскарження угод, реєстраційних дій в суді, накладення в межах судового провадження арешту на нерухоме майно та заборони проводити певні дії.

Джерело ZEMELKA.UA


Залишити коментар