Сб. 20 Квітня 2024

Фермерам розповіли, які мінеральні добрива не слід вносити восени

При внесенні мінеральних добрив необхідно чітко розуміти їх властивості. Так, нітратні форми добрив ніколи не застосовують з осені, щоб дощі не вимили його. Про це розповіла засновниця лабораторії «Агротест», кандидатка хімічних наук Катерина Губіна в матеріалі для Kurkul.com.

Нітрат має здатність до вимивання в більш глибинні ґрунтові шари, оскільки ця група добрив є максимально розчинними солями, якщо поглянути на таблицю розчинності. Ґрунт умовно має негативний заряд, тому частка, яка має позитивний заряд, буде утримуватись, а частка з негативним зарядом буде вимиватися.

«До прикладу, якщо амонійну селітру внести в ґрунт у дощовий період, то нітрат амонію дисоціює на катіон амонію NH4+ і нітрат NO3-. Нітрат не буде затримуватися в ґрунті, оскільки негативні заряди не взаємодіють, тож буде відбуватися вимивання. А от амоній буде затримуватися», — пояснила експертка.

Також Катерина Губіна наголосила, що якщо ґрунту все-таки потрібні нітратні добрива, то дозу потрібно ділити. Для озимої пшениці зазвичай кількість добрив ділять на 3 частини, з яких основну дають восени, іншу — перед зимою, а найменша частина за потреби вноситься незадовго до збирання по листу для підвищення якості зерна.


Залишити коментар