Пт. 29 Березня 2024

Україна увійшла до топ-20 експортерів бобових культур

Україна, за інформацією UBTA, посіла у світовому рейтингу експортерів зернобобових 17 місце. Країна продала на зовнішні ринки горох, нут, квасолю, сочевицю та боби на $130 млн. Проте найбільш експортованою культурою серед бобових став горох.

Про повідомляє “Агробізнес сьогодні” з посиланням на Latifundist.

Зазначається, що минулого року Україна експортувала гороху на $93,7 млн, тобто на його частку припадає 72% від усієї суми постачання зернобобових на зовнішні ринки.

«Горох сьогодні, мабуть, є найдепресивнішою культурою з усіх зернових і зернобобових, як у плані виробництва, так і в плані експорту. Останні 5 років горох в Україні тотально здає свої позиції: посівні площі скорочуються, обсяги виробництва падають, а експорт знижується», – інформують аналітики.

Повідомляється, що основна причина негативної динаміки – зміна ситуації на зовнішніх ринках. Раніше значну частину гороху Україна експортувала до Індії. Проте останніми роками ця країна щодо гороху проводить протекціоністську політику. Як наслідок, у 2020 році вона не увійшла навіть до десятки найбільших імпортерів зернобобових з України, а за 8 місяців поточного року взагалі не імпортувала жодної тонни українського гороху.

«Нині основні покупці вітчизняного гороху – це деякі країни ЄС, Азії та Африки. За підсумками 8 місяців, у значних обсягах горох з України імпортували лише 4 країни: 41 тис. тонн – Італія, 28 тис. тонн – Туреччина, 16 тис. тонн – Пакистан, та 15 тис. тонн – Джибуті», – зауважили експерти.


Залишити коментар