Ср. 24 Квітня 2024

Яблука гниють під деревами: садівники повідомили про кризу

Щедрий урожай яблук спровокував серйозні проблеми для садівників. Фермери не можуть реалізувати фрукти за адекватною ціною і отримати прибуток зі своєї праці.

З початку жовтня ціни на яблука впали на 20-30%. Для яблуневих фермерів – це проблема, оскільки для їх вирощування вони набрали кредитів і вклали мільйони гривень у ці дерева. І що тепер робити з врожаєм?

“Чи його рвати по 2,50, чи його зібрати по 1,60… здати на сік, чи його просто струсити й отак залишити… З них якісь дрова виходять, але ці дрова виходять не дешеві, скажемо так, але все-таки, якщо свої трактори, то, звичайно, дешевше, ніж найняти”, – каже Микола Стецюра, голова фермерського господарства.

Через багатий врожай перекупники знижують ціни на фрукти, проте віддавати яблука за заниженою вартістю фермерам невигідно.

“Нам треба платити заробітну плату, і купляти добрива, купляти отрутохімікати, паливно-мастильні матеріали тощо. Нам потрібно, щоб була рентабельність хоч 130-140 відсотків”, – говорить Анатолій Семенюк, генеральний директор фермерської корпорації.

Володимир Мережко, директор департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку Вінницької обласної державної адміністрації бачить такий вихід з ситуації – будувати заводи з виробництва соків та пюре.

“Будівництво заводів з виробництва соків, пюре, яблучних чипсів – це будують холодильні камери, де отримують державну допомогу й очікують кращої ціни на яблука, яка має бути в лютому-березні наступного року”, – каже він.

Джерело “Україна24”


Залишити коментар