Японці вивели генетично відредаговані помідори для лікування гіпертонії
Стартап із працівників Цукубського університету в Японії почав продавати сорт томатів, який створено за допомогою технології редагування генома. Це перший такий продукт на японському ринку.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на news.liga.net.
Токійська компанія Sanatech Seed створила сорт Sicilian Rouge High GABA з метою, щоб їх помідор містив у чотири-п’ять разів більше гамма-аміномасляної кислоти (ГАМК), ніж звичайний. Вважається, що ця речовина може запобігати підвищенню артеріального тиску.
Автори відредагованої синкарпної ягоди (томат вважається фруктом в ЄС, але це також і овоч, — ред.) домоглися збільшення вмісту цієї сполуки, видаливши з геному рослини аутоінгібіторний домен — той кодує речовини, які лімітують вироблення ГАМК.
Помідор з «підправленим» геномом вирощують фермери в теплицях префектури Кумамото на південному заході Японії. У мережі томат продають за ціною 7500 єн ($68) за 3 кг.+
Японський уряд не вимагає, щоб на етикетці продуктів було зазначено, що організм піддався редагуванню геному, але Sanatech Seeds спеціально акцентує на цьому увагу — така в них бізнес-стратегія. Компанія відправляє пакунки зі стікером «покращено з використанням технології редагування генома».
«Відредаговані» на генетичному рівні організми — не те ж саме, що генномодифіковані: в перших редагують тільки їх гени, а в ГМО — впроваджують і чужі).
Залишити коментар