Пт. 20 Грудня 2024

Сім рецептів страв із картоплі, котрі засмакують усій родині

Чи не найулюбленіший овоч українців – картопля. Її можна варити, смажити, пекти чи фарширувати, створюючи цікаві поєднання смаків. Пропонуємо господиням ознайомитися з новими “картопляними” рецептами, котрі урізноманітнять обід чи вечерю будь-якої сім’ї. 

Картопля запечена зі сванською сіллю

  • картопля
  • сванська сіль
  • олія

Картоплю ретельно миємо, підсушуємо рушником. Ріжемо скибочками прямо зі шкіркою. Посипаємо сванською сіллю — так називається суміш солі та грузинських спецій і прянощів. Поливаємо олією та добре перемішуємо руками — аби спеції рівномірно розподілилися по картоплі. Викладаємо на змащене олією деко та ставимо у нагріту до 200 градусів духовку. Запікаємо 20−30 хвилин.

Картопляний гратен

  • молода картопля — 500 г
  • часник — 2−3 зубчики
  • вершкове масло — 30 г
  • твердий сир — 150 г
  • вершки 10% – 1 склянка
  • мускатний горіх — дрібка
  • сіль, перець — за смаком

Картоплю миємо та ріжемо тонкими кільцями (можна не чистити). Опускаємо в підсолений окріп на 5−7 хвилин. Дістаємо з води та чекаємо, поки рідина стече. Часник чистимо та пропускаємо через прес. Вершки змішуємо з сіллю, перцем та мускатним горіхом, доводимо до кипіння та трохи охолоджуємо. Додаємо у вершки подрібнений часник та добре перемішуємо. Форму змащуємо вершковим маслом, викладаємо шарами картоплю, кожен шар заливаючи вершками із часником. Ставимо в нагріту до 150 °C духовку на 40 хвилин. Дістаємо, посипаємо тертим сиром та повертаємо в духовку. Запікаємо ще 5−7 хвилин, збільшивши температуру до 200 °C.

Шашлички із молодої картоплі

  • молода картопля
  • гриби печериці
  • цибуля
  • сіль, перець
  • олія

Картоплю та гриби миємо, розрізаємо навпіл. Цибулю нарізаємо товстими півкільцями. Складаємо все в глибоку миску та посипаємо сіллю й перцем. Поливаємо олією та добре перемішуємо — аби спеції та олії рівномірно розподілилися по шматочках овочів. Нанизуємо на дерев’яні шпажки та викладаємо на решітку або змащене олією деко. Ставимо в нагріту до 200 градусів духовку на 20−30 хвилин.

Німецький картопляний салат

  • картопля
  • мариновані огірки
  • червона цибуля
  • домашній майонез
  • сіль, перець

Картоплю миємо та відварюємо «у мундирах». Коли буде готова, чистимо та ріжемо дрібними кубиками. Огірки ріжемо невеличкими шматочками. Цибулю ріжемо тонкими півкільцями або дрібними кубиками. Складаємо все в миску, додаємо сіль та перець за смаком і добре перемішуємо. Додаємо домашній майонез і знову перемішуємо.

Фарширована картопля

  • картопля — 5−6 шт. (великі)
  • бекон — 200 г
  • сир — 150 г
  • сметана — півсклянки
  • зелена цибуля — 3−4 пера
  • сіль, перець — за смаком
  • олія

Картоплю миємо, підсушуємо рушником. Загортаємо у фольгу та викладаємо у нагріту до 200 градусів духовку. Запікаємо близько години. Дістаємо картоплю, чекаємо, поки трохи охолоне. Розрізаємо навпіл, дістаємо чайною ложкою м’якоть, аби утворилися човники. М’якіть розминаємо товкачкою для картоплі та змішуємо із дрібно нарізаним беконом і цибулею. Додаємо тертий сир, сіль, перець і сметану, перемішуємо. Цією сумішшю наповнюємо човники. Викладаємо на змащене олією деко та ставимо у нагріту духовку. Запікаємо ще хвилин 20.

Смажена молода картопля з грибами

  • картопля — 350 г
  • гриби (гливи або печериці) — 250 г
  • ріпчаста цибуля — 1 шт.
  • олія — для смаження
  • сіль, перець — за смаком
  • кріп — для подачі

Картоплю та гриби миємо. Розрізаємо навпіл. Якщо картопля та гриби великого розміру, можна порізати на шматочки. Цибулю ріжемо півкільцями. У пательні розігріваємо олію та обсмажуємо в ній цибулю. Коли цибуля стане прозорою, додаємо гриби та чекаємо, поки вони пустять воду. Згодом додаємо картоплю, сіль та перець. Смажимо, помішуючи, поки картопля не стане золотавого кольору з усіх боків.

Теплий салат з картоплею та ковбасками

  • молода картопля — 7 шт (невеличкі)
  • мисливські ковбаски — 5 шт.
  • молода морква — 2 шт.
  • мікс салату — жменя
  • томати черрі — 6−7 шт.
  • сіль, перець — за смаком
  • лимон — половинка
  • олія

Картоплю і моркву миємо, ріжемо навпіл. Солимо, перчимо, поливаємо олією. Викладаємо на змащене олією деко та ставимо у нагріту до 200 градусів духовку хвилин на 30. Згодом дістаємо та даємо трохи охолонути. Тим часом розрізаємо мисливські ковбаски на 2−3 частини та викладаємо у нагріту й трохи змащену олією пательню. Смажимо на великому вогні до золотавого кольору. Викладаємо ковбаски у глибоку миску, додаємо запечену картоплю з морквою, мікс салату і томати черрі. Трохи поливаємо олією та лимонним соком і добре перемішуємо.

Джерело: “Високий Замок”


Залишити коментар