Пт. 19 Квітня 2024

Як організувати бізнес на лаванді: поради спеціалістів

З вирощування лаванди можна отримати неабиякі прибутки, адже цю рослину використовують ще й для переробки. Щоправда для успіху в “лавандовій” сфері необхідно врахувати кілька чинників. Про це пише “East Fruit”.

Бізнес з вирощування лаванди матиме перспективу за умови виробництва на площі не менше 1 га. Про це твердять як виробники посадкового матеріалу, так і самі фермери.

Також необхідна техніка для обробки землі і близько 13-18 тис. кущів посадкового матеріалу – залежно від дистанції посадки, яка становить 0,3-0,6 м між рослинами і 1,2-1,6 м – в міжряддях.

Найбільш витратною статтею є покупка посадкового матеріалу, адже діапазон цін на якісні саджанці знаходиться в межах $ 0,5-1 за одну рослину (проте існує і пропозиція менш якісного посадкового матеріалу за ціною $ 0,3). Втім досягти економії коштів можна самостійно вирощуючи лаванду з насіння. Також для обробки ґрунту за умов промислового вирощування лаванди необхідні засоби захисту рослин.

Прибуток від вирощування лаванди можливо отримати в перший рік, якщо посадка рослини проводилася у вересні. Якщо посадка проведена навесні, то збирати урожай в поточному році не можна. Це пояснюється тим, що урожай в перший рік посадки буде незначний і не окупить витрати на збір врожаю. Крім того, кореневої системи рослини буде ще недостатньо для безпечної обробки і розмноження.

Бізнес на вирощуванні лаванди сьогодні тільки набирає обертів в Україні. На даний момент виробників, які займаються промисловим виробництвом цієї культури, не більше 20.

Про те, що є найбільш важливим при виробництві лаванди, від чого залежить успіх даного бізнесу, наскільки перспективна сфера переробки та чому в майбутньому відбудеться кооперація всіх гравців ринку EastFruit розповів Олександр Масленко, власник компанії «Лавандова мануфактура», яка з 2019 року займається вирощуванням лаванди в м Полтава (Україна).

Три найголовніших складових для успішного вирощування лаванди, зазначає Олександр, полягають у правильній обробці землі, виборі саджанців і розробці правильної схеми посадки.

«У нас є саджанці стандартного, великого і малого розмірів, які згодом дорощують. Коли ми робили тільки перші кроки в вирощуванні лаванди, ми вирішили посадити саме останній вид саджанців», – зазначає Олександр.

Згадуючи про кліматичні умови, придатні для лаванди, власник компанії “Лавандова мануфактура” зазначає, що якщо подивитися на так звану карту зон морозостійкості, то загалом в Україні вона єдина, за винятком Одеської області, де кліматичні умови трохи м’якші.

«Лаванда – посухостійка рослина, але залежно від того, яку кінцеву мету переслідує фермер, її можна поливати й удобрювати. Наприклад, якщо ви в майбутньому хочете виробляти лавандову олію, то як добрива потрібно використовувати лише натуральні компоненти, наприклад, попіл.Якщо ж мова йде про вирощування лаванди в великих обсягах, то заздалегідь потрібно продумати схему посадки з урахуванням подальшої можливості механічної культивації міжрядь.

Як виробити правильну схему посадки, яка необхідна для розрахунку кількості саджанців на 1 га ? Необхідно відзначити, що існують певні допустимі рамки. Наприклад, дистанція між кущами повинна становити 40-60 см. Ми рекомендуємо саме 40 см. Це пояснюється тим, що в подальшому при проростанні саджанців відбувається їх сплетіння один з одним і подальше цвітіння в умовній єдиної смузі. При дотриманні такої дистанції необхідно близько 9 тис. Саджанців на 0,5 га.

Якщо ж говорити про дистанцію в міжряддях, то вона знаходиться в діапазоні від 1,40 до 1,60 м – в залежно від габаритів техніки, якої в подальшому буде проводиться механізована обробка поля.


Залишити коментар