Сб. 20 Квітня 2024

Врожай під загрозою: з’явилися прогнози щодо озимих зернових

До кінця першої декади липня озимі зернові культури в Україні перебували у фазах «молочно-воскова стиглість», а в південних областях – у фазі «повна стиглість». Кількість зерен у колосі в середньому становить 22-58 шт., з них відсоток щуплих – 8-16 шт., маса 1000 зерен знаходиться в межах 46-65 г.

Про це йдеться в аналітичній довідці, підготовленій фахівцями Національної академії аграрних наук України.

«Стан посівів озимих зернових добрий і задовільний», – підкреслили вчені.

Разом із тим, зазначається, що у зв’язку з несприятливими погодними умовами деякі господарства південних областей змушені були припиняти збирання озимих культур.

«Зливи та сильний вітер зумовили локальне вилягання посівів у багатьох областях України, а на півдні також місцями фіксувалося вимокання та поява підгону посівів озимих і ранніх зернових культур, а також ураження їх грибковими хворобами та шкідниками. Це може негативно позначитися на процесі наливу зерна і, як наслідок, – його врожайності», – додали в НААН.

Також підкреслюється, що подібні явища необхідно враховувати при розробці стратегії та тактики проведення збиральної кампанії, оскільки збирання полеглих посівів буде пов’язано з додатковими витратами як робочого часу, так і паливно-мастильних матеріалів.


Залишити коментар