Пт. 19 Квітня 2024

Кольорову цвітну капусту вирощують аграрії на Львівщині

Фермери Львівщини виростили незвичайну для українського ринку капусту. Перший урожай різнобарвної цвітної капусти викликав жвавий інтерес у супермаркетів і ресторанів.

Про це в коментарі AgroPortal.ua розповів співвласник компанії «Магнат Агро Імідж Львів», яка є офіційним дистриб’ютором насіння різнобарвної цвітної капусти у Львівській області Юрій Квінтюк.

За його словами, як тільки цей гібрид зареєстрували в Україні, компанія звернулася до своїх постійних клієнтів з пропозицією випробувати його на поле. На пропозицію відгукнулося близько десятка одноосібних і фермерських господарств Львівщини.

«Оскільки цей гібрид – новинка на українському ринку, великих площ фермери під культуру не відводять. Брали на пробу, подивитися, як він поведе себе в полі, і яка потім буде реакція ринку. Наші люди звикли, що цвітна капуста повинна бути білою, тому для деяких покупців це справжня дивина. Але зацікавленість в ній однозначно є, особливо серед людей, хто бував у Європі, там таку капусту вирощують давно, і вона дуже популярна. Жвавий інтерес вона також викликала у продуктових мереж і ресторанного бізнесу», – говорить Юрій Квінтюк.

Однією з тих, хто в цьому році вирощував різнокольорову цвітну капусту, була засновниця ФГ«Овочівництво» Марія Морікін. Її господарство обробляє 20 га землі в Миколаївському районі Львівської області і спеціалізується на вирощуванні кабачків, цукіні, різних видів капусти від ранньої до пізньої, селери і салатів. Свою продукцію вона продає великим супермаркетам типу METRO.

Загальна площа, на якій в цьому році в «Овочівництві» вирощували різнокольорову кольорову капусту, – близько 30 соток. Однак восени обсяг планують збільшити.

Одна пачка місткістю 2,5 тис. насіння. Пачки досить, щоб засадити 2,5 сотки землі, варто 2245 грн.

За словами Юрія Квінтюка, на прилавках супермаркетів така капуста коштує близько 200 грн/кг, а одна головка в середньому важить до кілограма. Однак слід враховувати, що її середня вага також буде залежати від густоти, яку вибере фермер при посадці.

«Якщо когось цікавлять великі головки, то вони садять 25-27 тис./га, кого цікавлять менші (скажімо, на свіжий ринок), там може бути густота більшою. При вирощуванні на свіжий ринок врожайність в середньому становить близько 20 т/га », – розповідає Юрій Квінтюк.

Також така капуста цікава для переробників, зокрема для тих, хто займається заморожуванням, оскільки вона має хороший товарний вигляд.


Залишити коментар