Чт. 28 Березня 2024

Оприлюднили причини, котрі вплинули на нестабільність цін на рослинні олії

На ринках рослинних олій зберігається невизначеність з рівнями виробництва сої та ріпаку в новому сезоні, оскільки площі сівби в США і Канаді хоч і збільшені, але посушлива погода поки не дозволяє розраховувати на різке зростання виробництва.

Після різкого обвалу котирувань на нафту, тиск на ціни рослинні олії посилився, але інформація про нові страйки в портах Аргентини і блокування експорту надала підтримку цінам на соєву олію. Про це інформує Електронна зернова біржа Україна.

За повідомленням агентства Agricensus в Аргентині профспілка UOCRA оголосила страйк, що призвело до блокування надходження автомобілів до всіх портів навколо Росаріо, вимагаючи премії за щорічні послуги з технічного обслуговування експортних терміналів і заводів. Аргентина є одним з ключових експортерів соєвої олії, шроту та інших сільськогосподарських культур тому такі протести часто стають причиною зростання світових цін.

Котирування на соєву олію на біржі в Чикаго в середу трохи відскочили і грудневі ф’ючерси виросли на 1,7% до 1318 $/т з п’ятниці втративши в цілому близько 4%. Основними факторами стали погіршення оцінки стану посівів сої в США і страйк в Аргентині.

Варто відзначити, що ці ж фактори обмежили рівень зниження котирувань на пальмову олію на біржі в Малайзії, де вересневі ф’ючерси після зростання в понеділок знизилися у вівторок і в середу на 2,2% до 3795 ринггітів за тонну, або 912 $/т. Падіння цін на нафту на більш ніж 5% з понеділка чинить потужний тиск на ціни, до того ж статистика виробництва та експорту пальмової олії з Малайзії також посилює тиск.

Згідно з результатами дослідження Reuters, в червні в порівнянні з травнем обсяг виробництва пальмової олії в Малайзії виріс на 7%, до 1,68 млн т, експорт на 10% до 1,39 млн.т, а запаси на кінець місяця зросли на 7,5% – до 1,69 млн т, що є максимальним рівнем за останні 9 місяців.

На китайській біржі в Даляні, контракт на пальмову олію вчора знизився на 1,9% до 1175 $/т, а контракт на соєву олію на 1,6% до 1313 $/т.

Ціни на українську соняшникову олію з поставкою в липні серпні залишаються на рівні близько 1120-1180 $/т FOB, в той час як ціни на олію нового врожаю продовжили знижуватися до рівня 1050-1100 $/т FOB.

Погода сприяє розвитку посівів соняшнику, а зниження цін на ріпак посилює тиск на форвардні ціни соняшнику.


Залишити коментар