Ср. 24 Квітня 2024

Готуйте гроші: названа вартість оренди та купівлі ділянок у регіонах України

Площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення (паїв) та розміри орендної плати у різних регіонах України варіюються. Також відрізняється і ціна за гектар.

У якій області земля найдорожча, та де її можна буде придбати дешевше, минулого тижня розповів Денис Башлик, співзасновник інвестиційного об’єднання Land Club, Голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру (2019-2020), під час вебінару “За день до відкриття ринку землі: переконайтеся, що ви готові”, повідомляє SEEDS.

Найбільші площі паїв у східних та південних областях. Так, середній розмір ділянки в Луганській області становить 8,8 гектара, в Запорізькій – 7,2, а в Миколаївській – 6,9. Найменші наділи на заході. Середня площа паю в Івано-Франківській області – 1,1 гектара, а в Чернівецькій та Закарпатській – 1,4 гектара.

Орендна плата зростає майже щороку. Рекордсменом минулого року стала Чернігівщина, де плата за користування паями зросла на 19% за рік.

Разом з ціною оренди зростатиме і вартість продажу землі. Зараз найвища нормативна оцінка земель у Черкаській та Харківській області – більш ніж 32 тис. грн за гектар. Нижче цієї ціни землю продавати заборонено. Найдешевше ділянку можна придбати у Житомирській, Львівській, Волинській та Рівненській областях. Де нормативна вартість гектара нижча за 22 тис. гривень.


Залишити коментар