Чт. 28 Березня 2024

Експерт розповів, як негода вплинула на сезон кавунів

Відомий виробник кавунів Олександр Синенко, засновником ПП «‎Александр А. Синенко»‎ та ТОВ «Південний Експорт ЛТД» поділився з виданням SEEDS перспективами щодо цьогорічного врожаю “смугастих”.

Він відзначив, що на виробництво кавунів вплинули негативні погодні умови, зокрема незвично холодна весна.

“Враховуючи те, що весна була холодною, дуже багато було захворювань. Це повпливало на урожай. Сезон кавунів трохи зміститься. Ті, хто сіяв повторно, вийдуть на ринок ближче до вересня. Середня закупівельна ціна кавунів з поля цього сезону буде коливатися від 2,5 до 3 гривень”, – відзначив Олександр Синенко.

Він також поділився міркуваннями, до чого слід прагнути українським аграріям, аби мати змогу повноцінно експортувати кавуни.

“Для виходу на міжнародний ринок та конкурентоспроможності виробникам баштанних культур потрібно кооперуватися, об’єднуватися. Цього не вистачає. Також потрібно сертифікуватися. Відкритим залишається питання з захищеним географічним зазначенням «‎Херсонський кавун». Його розв’язання затримується ‎ на рівні профільних міністерств.

Наразі, наприклад, польські замовники можуть звертати увагу на наших постачальників лише тоді, коли ціна на українському ринку значно менша.

Для експорту виробники кавуна мають перейти на один стандарт, на відповідні технології, які задовольняють закордонних покупців. З економічної точки зору — головне об’єднуватися для продажів, розширювати виробництво, оскільки з невеликими обсягами виробництва (5 – 6 тис. тонн кавуна) на експорт вийти неможливо. Не можна «завоювати‎»‎ ринки збуту. Ми маємо складати гідну конкуренцію грекам, угорцям, італійцям чи іспанцям. Можна перши час працювати навіть в нуль, чи в мінус, щоб зайняти свою частку ринку. Для цього, перш за все, необхідні співпраця з іншими українськими виробниками, великі обсяги виробництва, стабільність постачань — потрібно добре підготуватись. Це робота не одного, а, як мінімум, двох – трьох років”, – зауважив Олександр Синенко.


Залишити коментар