Пт. 26 Квітня 2024

В Україні може подорожчати молоко

Вартість молока може зрости. Таку перспективу озвучують експерти, що дотичні до молочної галузі. Прогнози щодо цін оприлюднили на сайті Асоціації виробників молока.

Оперативна ситуація на ринку сирого молока напружується на порозі сезону висхідного цінового тренду. Напередодні підписання протоколів у липні місяці вже поставлено питання зміни цін у бік зростання, проте на перший раз статус-кво ще зберігся.

Про це повідомляє аналітик Асоціації виробників молока Володимир Андрієць.

“Наразі склалися всі передумови для росту, а це – дефіцит сировини, зростання собівартості виробництва через все ще високі затрати на компоненти кормового столу. Ситуацію підігріває також прийняття Закону 5425-д, який повертає ставку ПДВ для виробників молока до попереднього рівня у 20%”, – зазаначає експерт.

Враховуючи ці фактори, на даний момент факт зростання цін вже виглядає дуже очевидним і під питанням залишається лише час початку і рівень росту. Примітно, що це є глобальним трендом і така ситуація відмічається у більшості молочних країн, а у ЄС він супроводжувався зростанням цін упродовж перших п’яти місяців на відміну від України, де ціни були стабільними ввесь цей час.

Наразі ж останній моніторинг все ще продемонстрував стабільність цін і цілком можливо, що востаннє.

Цінова картина на ринку сирого молока на даний час наступна:

  • екстра ― 10,21 грн./кг,
  • вищий ― 9,81 грн./кг,
  • перший ― 9,26 грн./кг,
  • середньозважена трьох ґатунків ― 9,76 грн/кг. без ПДВ.

Середньоринковий діапазон коливання цін на середні та великі партії молока екстрґатунку по регіонах: північ та центр ― 9,80-10,5 грн./кг; південь ― 9,80-10,5 грн./кг; схід ― 9,75-10,5 грн./кг; захід ― 9,70-10,45 грн/кг.


Залишити коментар