Сб. 20 Квітня 2024

Фермери у тривозі: втрати врожаю на півдні подекуди сягають 50%

У попередні роки тривоги аграріям додала засуха. Цього ж року врожаю загрожували сильні дощі з градом. Найбільше негода нашкодила на полях Херсонщини, Одещини, Миколаївщини. Подекуди через негоду загинуло до 50% врожаю.

На Херсонщині вже випала річна норма опадів. За словами місцевих аграріїв, на тамтешніх полях — справжня катастрофа — поля подекуди перетворилися на озера.

«Майже щодня випадає 500−800 куб опадів. Поля всієї області затоплені. Така ж ситуація і в Миколаївській області. Пливем усі. Урожаю пшениці, рапсу не доберемо. Рослий ячмінь покрутило, тепер він лежить. Соняшник також побило градом. Якщо ми починали збирати 6 тон урожаю з гектару, то після непогоди якби зібрати хоч 3−4 тони з га. Вода стоїть в полі. Катастрофа! Така ситуація по всій області. На рекордні урожаї сподіватися не варто», — розповідає Віктор Пунгін, голова фермерського господарства «Восход».

Окрім зерновий та бобових, зливи та град на Херсонщині завдали шкоди і урожаю плодово-ягідних. 200 т черешні внаслідок негоди втратив учасник ВАР, керівник ТОВ «АТФ ІМ. СОЛОДУХІНА» Ігор Давиденко. Урожай абрикос та винограду також пошкоджений, а збитки підприємства вже сягають мільйони гривень. «Більше 200 т черешні ми не змогли зібрати — ягоди почали гнити з середини. Урожай черешні ми залишили на деревах і вже отримали збитків на суму 5−6 млн грн.

Також тривожна ситуація з урожаєм абрикос — внаслідок сильної вологості ягоди лопаються. Хорошого урожаю абрикос — не буде. Не втішна ситуація у моєму господарстві з виноградом — 30% ягід вибив град. На полях сої – у нас озера. За розрахунками обсягу виробницва (валового збору), наше підприємство зазнає втрат приблизно на 15 млн грн», — пояснив він.

Джерело: Agravery.com


Залишити коментар