Сб. 27 Квітня 2024

Аграрій з Тернопільщини поділився секретами догляду за малиною

Вже кілька років Ігор Новосядлий з Тернопільщини займається вирощуванням малини. Чоловік є співзасновником і учасником СОК “Файна поляна”. Про особливості “солодкого” бізнесу пише журнал “Плантатор”.

Ігор має власні секрети має власні рецепти догляду за плантацією. Так, аграрій спеціально готує ґрунт під посадку малини.

“Я менеджер свого поля, тому по цих питаннях завжди консультуюся зі своїм колегою, якого називаю «агрономом на Вайбері». Він радить перед висаджуванням ягідних культур спочатку кілька років сіяти на полі сидерати або бобові (сою, горох). А от по картоплі ягоди садити не варто: після цієї культури в ґрунті залишається багато шкідників.

Безпосередньо перед посадкою оремо поле, культивуємо його та формуємо рядки. У процесі росту кущів вносимо в ґрунт діамофоску із розрахунку 350 кг на гектар і навесні даємо 150 кг азоту на гектар.

Я роблю щороку аналіз ґрунту і вже за його результатами вирішую, скільки вносити міндобрив. Також зазвичай 4 рази за сезон обробляємо малину від шкідників”, – розповів Ігор.

Розпочинав “малиновий” бізнес Ігор Новосядлий з двох сортів малини – ремонтантного осіннього сорту Полана і літнього Глен Емпл. Цього року разом хоче посадити ще Октавію та Феномен.

Поділився аграрій і досвідом щодо поливу малини. Для цього, каже, облаштували крапельний полив.

“Поливаємо за потребою, зазвичай через кожні 3 дні, щоб ягоди наситити вологою, із розрахунку 30 кубів води на гектар. Не варто воду лити постійно, тоді можуть з’явитися кореневі гнилі”, – зазначив учасник СОК “Файної поляни”.

 

 

 


Залишити коментар