Пт. 29 Березня 2024

Рада спростила ввезення в Україну пестицидів та агрохімікатів

Проєкт закону «Про внесення змін до статті 4 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» (№2289) ухвалено в другому читанні та в цілому 291 голосом. Про це пише “Agro Review”.

Як зазначається у пояснювальній записці, метою ухвалення акта є вдосконалення окремих законодавчих положень закону України «По пестициди та агрохімікати» щодо регулювання завезення та застосування в Україні незареєстрованих пестицидів, використання залишків пестицидів і агрохімікатів, термін реєстрації яких закінчився.

Документ передбачає усунення колізій правових норм щодо регулювання завезення та застосування незареєстрованих в Україні пестицидів, надання можливості застосування, зберігання, торгівлі, рекламування та перевезення залишків препаратів протягом двох років після завершення терміну їх реєстрації.

Законом розблоковано ввезення зразків інноваційних засобів захисту рослин для наукових досліджень та державних випробувань.

Комітет Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики на засіданні у лютому ухвалив рішення рекомендувати підтримати проєкт закону №2289 «Про внесення змін до статті 4 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» у другому читанні та в цілому з техніко-юридичними правками. Очікується, що прийняття запропонованих змін до статті 4 Закону України «Пропестициди і агрохімікати» забезпечить розблокування наукових досліджень та державні випробування одиничних зразків інноваційних засобів захисту рослин, які завозяться в дуже обмеженій кількості для зазначених цілей, значно знизить навантаження на довкілля, підвищить врожайність сільськогосподарських культур та знизить витрати аграріїв на захист урожаю.

У першому читанні законопроєкт «Про внесення змін до статті 4 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» (№2289) ухвалений у грудні 2020 року.


Залишити коментар