Вт. 19 Березня 2024

Спеціалістка розповіла про можливі складнощі під час реєстрації фермерського господарства

Під час реєстрації фермерського сімейного господарства чи кооперативу у власників можуть виникнути кілька проблем. Про юридичні тонкощі, а також клопоти, які можуть виникнути, під час процедури, аграріям детально розповіла менеджерка з міжнародних програм UHBDP Олександра Гармаш‎ під час прес-сніданку Український проект бізнес-розвитку плодоовочівництва, пише SEEDS.

«Поки що ми змушені реєструвати сільськогосподарські кооперативи, як «‎інші юридичні особи»‎, оскільки у Держстаті немає відповідного коду для таких господарств. В деяких регіонах, через те, що коду нема, пропонують реєструватися за старим законом, як сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи‎», — говорить Олександра Гармаш.‎

«‎Також є проблеми з реєстрацією сімейних фермерських господарств, які без статусу юридичної особи, на четвертій групі реєстрації. Наприклад, нотаріус відмовляється реєструвати ФГ для родичів, які не є сім’єю, тобто не проживають в одному будинку. До того ж не всі нотаріуси сьогодні знайомі з процедурою реєстрації сімейних фермерських господарств, говорять про черги на реєстрацію, іноді просять чекати 6 місяців. Тому, щоб зареєструватись, доводиться залучати адмінресурс, через знайомих представників місцевої влади зв’язуватися з нотаріусами, тоді вони нам не відмовляють, починають розбиратися в законі.

Ще один квест — це коли люди з повним пакетом документів приходять у податкову службу, але змушені чекати по чотири години. Податківці теж не розуміють, як реєструвати сімейне фермерське господарство — потрібно розбиратися у новому законі. І такі випадки є майже в кожній області. Якщо не буде інституційного узгодження між тими, хто ухвалює закони, хто розробляє накази чи поради, як використовувати ці закони, то селяни не будуть самостійно докладати зусиль для реєстрації бізнесу, або ж у нас будуть реєструватись переважно товариства з обмеженою відповідальністю»‎, — зазначає фахівчиня.

 


Залишити коментар