Чт. 28 Березня 2024

Урожай черешні в Мелітополі не встигають збирати через дощі

Початок літа видався прохолодним і дощовим, через що врожай черешні не встигають збирати, і вона насичується вологою і гниє. Про це пише propozitsiya.com з посиланням на запорізьке видання Inform.zp.ua.

Як розповіла заступник директора Мелітопольської дослідної станції садівництва Тетяна Малюк, проблема поганого врожаю ранніх сортів черешні не лише в тому, що його не встигли зібрати. Справа в тому, що коли черешня почала цвісти, в кінці квітня – на початку травня, трапилися заморозки.

Квітучої черешні дійсно було багато. Це давало можливість садівникам сподіватися на рекордні врожаї. Але заморозки знизили урожай черешні.

Мелітополь постраждав менше, в межах міста температура не так сильно опускалася. Це дозволило сформувати хороший урожай. Але тут пішли дощі, і черешня гниє.

Потерпають ранні сорти, ультраранні, і починають пошкоджуватися ранньосередні сорти, такі як Валерій Чкалов. Погодні умови скорочують «вікно» для робіт зі збирання черешні. Дощі йдуть, черешня лопається і гниє. В результаті під час сортування 30-40% врожаю доводиться вибраковувати.

«Бувають такі періоди, що бригади просто не можуть увійти в сад, для того щоб збирати черешню. Наприклад, вчора бригада зайшла на сад нашої станції об 11 годині дня. Тому що чекали, коли все просохне, адже потрібно хоча б 5-6 годин без дощів. І вже в 15-16 годин почався новий дощ, який затягнувся до ночі», – розповідає Тетяна Малюк.

Найбільш ранній сорт черешні – Рубінова рання – вже відплодоносила. Зараз активно достигає знаменитий Валерій Чкалов.

Тетяна Малюк відзначає, що саме зараз уперше за останні роки черешня почала достигати в свої нормальні терміни. «Валерій Чкалов повинен достигати 10-12 червня. У минулі роки до 8 червня в саду його вже годі було й шукати», – розповідає вона.

На її думку, рослини не знаходяться в якомусь стресовому стані через надмірну кількість опадів. Навпаки, набагато гірше для дерев низька або висока температура. Зараз же вона помірна.

 


Залишити коментар