Пт. 19 Квітня 2024

Озвучені чинники, що впливають на пасинкування кукурудзи

Поява пасинків засмучує аграріїв. Вони позбавляють головне стебло достатньої кількості поживних речовин, погано впливають на майбутній врожай. До того ж пасинки сприяють загущенню посівів. Численні пасинки також ускладнюють збирання кукурудзи на зерно.

Експерти заявляють, що на пасинкування кукурудзи впливають кілька факторів, пише журнал “Агроном”.

Найперше, це – підвиди кукурудзи, більш схильні до кущення: цукрова кукурудза, розлусна та кремениста. Інші підвиди кукурудзи: зубоподібна, напівзубоподібна, крохмалиста та воскоподібна — менш схильні до кущення. Серед зубоподібних, кременистих та розлусних підвидів кущистість частіше проявляється у багатокачанних генотипів.

Основним із факторів, що впливають на кущення рослин кукурудзи, є гербіциди. Підвищені дози гербіцидів, несвоєчасний обробіток рослин, генетично зумовлена чутливість деяких батьківських форм кукурудзи до дії окремих препаратів інколи призводять до пригнічення конуса наростання, що спричинює посилене кущення рослин кукурудзи. У результаті частина рослин гине, а інша продукує невеличкі качани, що суттєво зменшує урожай.

До абіотичних чинників, що впливають на кущення кукурудзи, належать забезпеченість рослин вологою та поживними речовинами.

Збільшення пасинків, як правило, спостерігають в умовах розріджених посівів кукурудзи і доброго забезпечення їх поживними речовинами та вологою. Також кущистість може проявлятись за наявності стресових факторів на початку вегетації: частіше — за повернення холодів у травні, рідше — за посухи і високих температур повітря.


Залишити коментар