Чт. 25 Квітня 2024

Експерт розповів, як врожай цукрового буряка вплине на ціну цукру

З початку поточного року ціни на цукор в Україні зростали. Наразі можна відмітити певну стабільність щодо вартості цього продукту, але все може піти під укіс восени, у сезон закруток.

Аналітик Національної асоціації цукровиків України “Укрцукор” Назар Михайловин у матеріалі “Comments.ua” відзначив, що подорожчання цукру спровокувало кілька чинників. Серед останніх – зменшення площ посіву цукрових буряків, зниження їх урожайності та зменшення обсягів надходження цукросировини на цукрові заводи.

Незважаючи на те, що з початку 2021 року цукор здорожчав майже на 13%, зараз ціни на ринку України тримаються на одному рівні – приблизно 21-21,70 грн/кг з ПДВ залежно від якості цукру.

Як зауважив експерт, на ціни на цукор може позитивно вплинути майбутній врожай. За його слова, у поточному році цукровим буряком засіяно 228 тис. га. Це дозволить забезпечити потреби внутрішнього ринку.

Водночас Назар Михайловин наголошує на тому, що площа посівів цукрового буряка впродовж останніх 10 років скорочується. Це негативно впливає на цукрову галузь.

“За останні три роки площі посівів скоротилися до критичного мінімуму, — визнає Назар Михайловин. — Також  зменшується виробництво цукру: із 2,14 млн тонн у 2017 році до 1,15 млн тонн у 2020 році”.

 


Залишити коментар