Сб. 27 Квітня 2024

Дніпропетровщина оговтується від страшної зливи: чи є шанс врятувати урожай

Три дні негода допікала селянам на Дніпропетровщині. Дощ залив людські обійстя, городи, наробив біди фермерським господарствам. Журналісти “Суспільного” дізнавалися, чи є шанс врятувати посіви і яких ризиків варто остерігатися аграріям через потужну зливу.

У дніпрянки Любові Радченко город розташований у низині, після дощу під водою опинилася уся городина: картопля, часник, цибуля, помідори, огірки, полуниця. Жінка бідкається: якщо часник та цибуля стійкі до вологи, то ягоди полуниці гниють. Та й щодо картоплі городниця не впевнена, що буде врожай. Власниця фермерського господарства Віра Ляшенко також розповіла, що пшениця, якій так раділи фермери, після дощів просто “лягла”. До того ж, дощі могли вимити усі добрива, тож що буде з врожаєм — сказати складно.

За словами директора інституту зернових культур Національної академії аграрних наук України Владислава Черчеля, за 3 дні випало подекуди 3 кліматичні норми, характерні для нашої області. Опади розподілялись нерівномірно. Вологи у ґрунті в 1,5 – 2 рази більше, ніж характерно для цього періоду.

“Наразі стоїть питання щодо якості врожаю, адже через зливи посіви, які не встигли обробити, можуть вразити грибкові захворювання”, – зазначив Владислав Черчель.

Окрім того, каже Черчель, назріває проблема забур’янення полів озимих та пізніх ярих культур. Через дощі аграрії не можуть провести необхідні заходи щодо захисту рослин від бур’янів, тож як наслідок можуть бути втрати врожаю. Втім, на думку директора інституту зернових культур встигнути обробити поля ще можна. Та й в цілому, не зважаючи на погодні умови, аграріям області все ж таки вдасться зібрати щонайменше середній врожай.

Фото: Управління ДСНС України в Дніпропетровській області


Залишити коментар