Чт. 25 Квітня 2024

В Україні набули чинності електронні трудові книжки: як тепер будуть призначати пенсію

10 червня в Україні вступив в силу закон про “Е-трудові”. Пенсійний фонд протягом наступних п’яти років повинен включити до електронного реєстру дані про трудову діяльність громадян.

Тепер облік трудової діяльності людини буде доступний в електронній формі. Це дозволить українцям не оформляти і не заповнювати паперові трудові книжки.

У пенсійному фонді пояснили, що тепер, при наявності повної інформації про всі періоди трудової діяльності людини, при досягненні пенсійного віку, їй буде автоматично призначатися пенсія. Для нарахування пенсійних виплат, тепер немає необхідності у зверненні до держоргану.

Перехід на Е-трудові відбуватиметься протягом 5 років. У цей період будуть застосовуватися як паперові трудові книжки, так і електронні. Відзначається, що після внесення відомостей про трудову діяльність працівника, роботодавець зобов’язаний повернути йому оригінал паперової трудової книжки під розпис. Також на вимогу працівників, роботодавець зобов’язаний вносити до паперової трудової книжки записи.


Залишити коментар