Пт. 19 Квітня 2024

Експерт розповів, якою буде вартість цукру в сезон закруток

За останній рік вартість українського цукру змінювалася із фантастичною швидкістю. Хоча наразі ситуація досить стабільна, не за горами початок сезону закруток, що стимулює виробників змінювати ціни. 

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Яка буде вартість продукту розповів Назар Михайловин, аналітик Національної асоціації цукровиків України “Укрцукор”.

“З початку року вартість цукру у виробників зросла майже на 13% — з 18,70 до 21,30 грн/кг із ПДВ. Підвищення ціни в середньому відбулося на 2,6 грн, що, відповідно, відбилося і на кінцевій вартості товару в магазинах”, — зазначив експерт.

За його словами, причиною подорожчання насамперед були несприятливі погодно-кліматичні умови, які спостерігалися минулого року. Також — зменшення площ посіву цукрових буряків, зниження їх урожайності та зменшення обсягів надходження цукросировини на цукрові заводи.

При цьому Назар Михайловин стверджує, що протягом останніх двох місяців цінова ситуація на внутрішньому ринку стабілізувалася. Цінники демонструють цифри в межах 21-21,70 грн/кг з ПДВ залежно від якості цукру.

“Пропозиція в повному обсязі забезпечує попит. Крім того, в Україну у поточному році імпортовано 40 тис. т цукру білого та 60 тис. тонн цукру-сирцю тростинного. До кінця червня очікується надходження ще 30 тис. т цукру-сирцю тростинного в межах тарифної квоти”, — каже експерт.

Окремо аналітик зазначає, що площі посівів цукрових буряків стабільно скорочуються впродовж останніх 10 років і це дуже негативно впливає на цукрову галузь.

“Цього року посіяно 228 тис. га цукрових буряків, що при сприятливих погодно-кліматичних умовах дозволить забезпечити потреби внутрішнього ринку цукром власного виробництва в повному обсязі та стабілізувати цінову ситуацію”, — стверджує Назар Михайловин.


Залишити коментар