Пт. 19 Квітня 2024

Через податкові зміни постраждають дрібні та середні птахівники

Міністерство фінансів України ініціює збільшення податків для агросектору. Зокрема, Мінфін передбачив в пакеті податкових ініціатив виключити із 4-ї групи спрощеної системи оподаткування ЄП виробників м’яса птиці та яєць. Про це повідомляє Kurkul.com.

Як прокоментували ці зміни у компанії МХП, у вже оприлюдненому законопроєкті №5600 містяться ознаки дискримінації. Вбачається різне ставлення до окремих видів с/г діяльності, у порівнянні з усією індустрією.

«Найперше, це дискримінаційна норма проти всієї галузі птахівництва: розведення та вирощування курей, індиків, качок, гусей, перепелів і страусів, одержування яєць птиці тощо», — зазначили в МХП.

З точки зору очікуваного ефекту фінансової політики держави, в холдингу вбачають наступні сценарії розвитку подій:

Податок на прибуток платити до держбюджету не будуть.

«І мова тут не про штучно занижені фінансові результати, а про відсутність прибутків у більшості виробників птахівництва за результатами 2020 р. Переконані, 2021 р. не стане виключенням, враховуючи шалене зростання собівартості кормів і наслідки «коронакризи». Тому, очевидно, що в результаті таких законодавчих ініціатив Кабмін у підсумку отримає не приріст податку на прибуток, а зменшення надходжень у місцеві бюджети громад», — пояснили в МХП.

Подальше зростання цін на харчі.

«З початку 2021 р. значно здорожчали: олія, цукор, гречка, яйця, м’ясо та інші харчі. І у випадку прийняття запропонованих змін, зростуть ще більше, адже в проєкті закону передбачається змінити підходи до оподаткування не лише виробників продукції птахівництва, а і, якщо уважно проаналізувати, для всіх малих та середніх сільськогосподарських виробників. Але однозначно «подвійний удар» буде завдано галузі птахівництва, що стане наслідком подальшого зростання цін на м’ясо курятини та яйця — на сьогодні найдоступнішу для всіх верств населення продукцію тваринництва», — додали в агрохолдингу.

Як зазначається, за 2017-2020 рр. Групою компаній МХП було сплачено до бюджетів всіх рівнів 15,78 млрд грн податків. Щорічно МХП є найбільшим платником податків серед усіх компаній агросектору України.


Залишити коментар