Пт. 29 Березня 2024

Як не проґавити можливостей земельного ринку: актуальні поради громадам

З липня в Україні запрацює ринок землі. Він відкриє нові можливості як для фермерів, так і для власників земельних ділянок. Від нових перспектив може виграти також економіка держави, додати у розвитку агропромисловий комплекс.

Скористатися нововведеннями зможуть і громади. Міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко запропонував громадам скористатися кількома порадами, аби максимально ефективно реалізувати можливості земельного ринку.

Інвентаризація земель

Порядок проведення інвентаризації визначено постановою №476. Це перший і важливий крок, адже сформована повноцінна база даних про всі ділянки на території громади, а також створена картографічна основа – значно підвищить інвестиційну привабливість землі.

Замовити комплексний план просторового розвитку території

Зважаючи на те, що з липня цього року набуває чинності закон України №711, в якому прописаний порядок розроблення комплексних планів просторового розвитку, громадам слід вже зараз підготуватися та розпочати поєднання містобудівної документації на місцевому рівні та документи із землеустрою.

Провести зустріч з потенційними інвесторами

Визначивши функціональне призначення територій з’явиться можливість пропонувати бізнесу та інвесторам оптимальне для них місце діяльності. Таким чином, стимулювавши добросовісну конкуренцію на ринку землі.

Завжди слід пам’ятати, що кожне нове господарство, кожен новий платник податку та офіційне робоче місце – це пряма вигода для громади та її бюджету.

Тому для презентації своєї громади, її географічного розташування, природних та людських ресурсів, транспортної інфраструктури, тощо слід створити зручний та зрозумілий сайт. Крім того, варто брати активну участь у форумах, адже саме під час них можна залучити важливого інвестора.

Регулярно проводити нормативну грошову оцінку земель громади

Відповідно до закону «Про оцінку землі» нормативну грошову оцінку земельних ділянок необхідно проводити щонайменше раз на 5-7 років. Після проведення експертизи, дані вноситимуться до Державного земельного реєстру і стають доступними для всіх.

Розмістити землевпорядну та містобудівну документацію в інтернеті

Слід зазначити, що саме поняття ринок передбачає конкурентну зміну землевласників або землекористувачів, тому інформація має бути актуальною та доступною.

Отже, наступним кроком має бути опублікування землевпорядної та містобудівної документації громади в інтернеті.

Вільні землі здати в оренду

Для збільшення надходжень до місцевого бюджету слід виставити вільні землі в оренду на відкритих, публічних земельних аукціонах. Процедура проведення таких аукціонів описана в статті 137 Земельного кодексу. Всю інформацію про земельну ділянку і проведені торги потенційні інвестори можуть переглянути на сайті Держгеокадастру.

Знайти професійних землевпорядників

Кожна громада має бути зацікавлена у професійному землевпоряднику, адже земля має використовуватися ефективно, людьми, що мають відповідну освіту, знання та навички.


Залишити коментар