Пт. 19 Квітня 2024

В Україні планують збільшити штрафи за забруднення довкілля

Міністерство захисту навколишнього середовища та природних ресурсів пропонує збільшити у десятки разів штрафи за забруднення атмосферного повітря, води та недбале управління відходами. Відомство підготувало законопроект “Про внесення змін до Кодексу України “Про адміністративні правопорушення про значне підвищення штрафів у сфері екології”. Про це повідомляє Енергореформа, пише agronews.ua.

“Маємо намір суттєво збільшити штрафи у рамках комплексної реформи КУАП у частині екологічних питань, – сказав міністр Мінприроди Роман Абрамовський. – Десь підвищення буде обмежене індексацією, але майже по всіх позиціях плануємо значно збільшити штрафи – у кілька і навіть в десятки разів”.

Міністр уточнив, що це стосується злочинів посадових осіб щодо забруднення атмосферного повітря, води, управління відходами, а також браконьєрства.

Нинішні розміри штрафів в КУАП, є незначними, неефективними, нікого не лякають, а тому і не попереджають правопорушення. У більшості випадків розмір штрафів не переглядався з 1997 року і залишається на дуже низькому рівні, наприклад, 17 або 32 гривень».

Наразі відповідний законопроект розглядається у правовому комітеті Ради. “

“Ми озвучили концепцію та обґрунтували свою позиції, тепер погоджуємо, за якими напрямками і наскільки повинні бути підвищені штрафи, – роз’яснив глава ековідомства. – Дуже розраховую, що у першому кварталі наступного року цей законопроект буде прийнятий як закон”.


Залишити коментар