Пт. 29 Березня 2024

В Україні будуть створювати тваринницькі ферми зі статусом компартменту

Держпродспоживслужба разом з Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (ФАО) і Асоціацією «Свинарі України» (АСУ) вирішили розробити принципи компартментизації, які дадуть змогу довести безпечність окремих господарств та дозволять їм експортувати свинину та свиней.

Про це повідомляє пресслужба АСУ.

В асоціації, зазначають, що поширення африканської чуми свиней в Україні призвело до запровадження заборони на експорт української свинини до низки країн. При цьому регіональне зонування для відновлення закордонних продажів застосувати не вдалось.

«Наказ щодо компартментизації було ухвалено ще минулого року. Утім, раніше підприємства не вдавались до цієї процедури. Наразі ж з’явився запит від бізнесу. Тому Держпродспоживслужба разом з іншими організаціями почала навчання експертів, які будуть перевіряти господарства та ухвалювати рішення про надання статусу компартменту», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Держпродспоживслужба, спільно з ФАО та АСУ, провела дистанційне навчання, до якого залучили понад 160 інспекторів ветеринарної медицини з усієї України.

«У ході тренінгу розглядали основні принципи та алгоритм дій та заходів при застосуванні інструменту компартментизації в Україні, застосування Порядку визначення окремого ветеринарно-санітарного статусу тваринної субпопуляції, принципи аудиту з метою присвоєння статусу компартмента тощо. Наступний крок – формування пулу експертів компетентного органу за результатами тестування, практичне навчання на базі підприємства-заявника і власне аудит, від результатів якого залежатиме, чи з’явиться в Україні перше господарство зі статусом компартменту найближчим часом», – повідомили в АСУ.


Залишити коментар