Чт. 25 Квітня 2024

Українські фермери почали вирощувати колючі помідорі

Томати лічі часто використовують як рослину-приманку для нематод і грибків при вирощуванні картоплі.

Про це йдеться у матеріалі SEEDS.

Томат лічі або кокона – їстівний екзотичний овоч сімейства пасльонових. Ця культура є найближчим родичем томатів і солодкого болгарського перцю, ось тільки стебло, листя і плодоніжки цієї рослини покриті численними гострими шипами близько сантиметра завдовжки.

Зовні він схожий на колючий фізаліс. Як і фізаліс плоди лічі дозріваючи відкидають плодову оболонку. А ось цвітуть вони як картопля: білим, іноді ніжно бузковим цвітом.

У теплому кліматі колючі томати можуть рости кілька років поспіль. У наших широтах цей вид пасльонових зиму у відкритому ґрунті переносить не надто стійко (до -5°С) і вважається більше однорічною рослиною.

Деякі з українських фермерів знайшли цій рослині зовсім інше застосування, особливо ті, хто займається органічним землеробством. Томати лічі часто використовують як рослину-приманку для нематод і грибків при вирощуванні картоплі.

І багаторічні спостереження, і численні дослідження показали, що завдяки томату лічі популяція нематод значно скорочується. Вилуплюючись з яйця, нематоди намагаються харчуватися корінням рослини, але воно отруйне для нематод, і шкідники гинуть. Таким чином життєвий цикл нематод переривається, і в полі можна знову вирощувати звичайну картоплю.

На жаль, але в наших широтах врожайність даної культури дуже невисока і складає близько одного кілограма плодів з рослини. Та й сама рослина в середньому досягає одного метра заввишки.

Плоди томату лічі в магазинах не продають, але насіння цієї рослини можна без зусиль знайти в спеціалізованих магазинах або замовити в інтернеті. Потім насіння для посіву можна отримувати прямо з зібраних плодів.

Найбільш популярним сортом томату лічі вважається сорт «Тріумфатор». Він здатний витримувати зниження температури повітря до -5°С. Вирощують рослину як і звичайні томати.

Плоди томату лічі з’являються на стеблах до кінця літа, приблизно в серпні і можуть дозрівати аж до пізньої осені. При цьому повністю дозрілий томат зазвичай дає тріщини і відкидає колючу оболонку.

Зовні зрілі плоди лічі мають темно-червоне або яскраво-оранжеве забарвлення і нагадують невеликі за розміром помідори черрі, а ось за смаковими якостями на помідори вони схожі мало. Деякі кажуть, що вони швидше нагадують кислі вишні.

Зазначається, що плоди томатів лічі містять велику кількість вітамінів.


Залишити коментар