Пт. 19 Квітня 2024

В Україні запустили виробництво біогазу з відходів молочної промисловості

Компанія «Данон» та Центр управління відходами разом впроваджують в Україні проект виробництва біогазу із відходів молочної продукції.

Як повідомляє AgroPortal, для цього відходи сортують а згодом переробляють на газ у спеціальних установках – метанайзерах.

Використання в технології метанайзера (біотанка, біодайджестера), який перетворює органічні відходи на енергію, дозволяє суттєво скоротити викиди CO2, розповів операційний директор компанії в Україні Борис Жигалов.

«Шукаючи рішення для правильної утилізації відходів, що формуються на різних етапах виробничо-постачальницького ланцюга, компанія “Данон” розглядала різні технології. Та попри їхню економічну перевагу, вони не були такими дружніми до довкілля, як та, що ми обрали. На щастя, вдалось знайти партнера (Центр управління відходами), який зміг реалізувати нашу технологію», – зазначає Жигалов.

За його словами, цей проект не був запущений глобально. Це проєкт, який компанія ініціювала в Україні, але деякі європейські заводи мають встановлені метанайзери і теж втілюють подібні технології.

Обсяг утилізованої продукції на місяць дуже варіюється, але в середньому, якщо брати аналіз за рік, то в Україні на утилізацію направляється близько 15-25 тонн продукції щомісяця.

«Молочні продукти, у яких закінчився термін придатності, відправляються на майданчик нашого партнера. Тут молочна продукція видаляється з пакування вручну. Кожна пляшка, стаканчик чи пакет відкривається вручну. Відділена молочна продукція збирається в спеціальні ємності та в подальшому транспортується на станцію для збору біогазу. у середньому одна тонна молочної продукції здатна виробити від 50 до 80 м куб біогазу», – розповідає Жигалов.

Далі відбувається сортування пакування за типом матеріалу та розділення його на окремі елементи: папір, фольга, пластик, Tetra Pak. Після чого виконується більш глибоке сортування за видами пластику, паперу.


Залишити коментар