Ср. 24 Квітня 2024

Як змінилися в Україні закупівельні ціни на зернові

Внутрішні закупівельні ціни на пшеницю і ячмінь протягом тижня залишались майже незмінними. Про це повідомляється у черговому інформаційному бюлетені незалежної громадської ради з питань цінової ситуації на аграрному ринку ГС «Аграрний союз України».

Так, як зазначено у бюлетені, на ринку пшениці на елеваторах і умовах СРТ порт Чорного моря ціни не змінились. При цьому, експортні ціни просіли лише на $1 за 1 тонну (на продовольчу пшеницю з поставкою грудень-січень, на фуражну пшеницю також залишились без змін). Світові тенденції на пшеничному ринку, в тому числі і Причорноморського регіону, є головним у формуванні ціни на українську пшеницю.  Попит на ринку при цьому помірний, а ціни на культуру (продовольча пшениця) встановились на рівнях:

EXW елеватор – 7500-7600 грн/т;
СРТ порт Чорного моря – 7600-8100 грн/т:
FOB порт Чорного моря – $251-254/т.
Закупівельні ціни на ринку ячменю також залишились переважно без змін. Лише на умовах поставки FOB (порти Чорного моря) на $1/т знизилась ціна на поставку грудень-січень – до $217-220/т.

Проте протягом зазначеного періоду відбулося просідання цін на українську кукурудзу. Так, на умовах поставки EXW-елеватор та СРТ-порт ціни втратили 50 грн за 1 тонну і, навпаки, на умовах поставки FOB змін не відбулось. Основний тиск на закупівельні ціни чинить світовий ринок кукурудзи, тож і високого попиту на внутрішньому ринку також не спостерігається.

Ціни на кукурудзу за тиждень встановились наступні:

EXW елеватор – 6450-6900 грн/т;
СРТ порт Чорного моря – 6900-7250 грн/т:
FOB порт Чорного моря – $227-230/т.


Залишити коментар