Пт. 19 Квітня 2024

Стало відомо, чому знижується ціна на українську пшеницю

В Україні закупівельні ціни на пшеницю слідом за експортними цінами та на тлі зміцнення курсу гривні опустилися до 235-238 $/т або 8000-8100 грн/т з поставкою в порт, внаслідок чого переробники опустили ціни до 7700-7800 грн/т з доставкою на завод. Про це повідомляють аналітики електронної зернової біржі ГрейнТрейд, пише agronews.ua.

Гарний стан посівів озимини покращує перспективи майбутнього врожаю та активізує продажі з боку виробників, які розуміють, що навесні ціни можуть бути нижчими.

Ціна на чорноморську пшеницю залишаються на рівні 250 $/т FOB, тоді як європейська пшениця внаслідок зростання курсу євро відносно долара подорожчала до 255 $/т FOB.

У четвер буде оприлюднено черговий баланс попиту та пропозиції пшениці USDA, в якому, імовірно, підвищать оцінки виробництва та кінцевих запасів пшениці у поточному сезоні, що прискорить падіння цін.

Очікується, що прогноз врожаю для Австралії підвищать більше, ніж скоротять для Аргентини, а також, можливо, збільшать оцінку виробництва для Росії, внаслідок чого кінцеві запаси виростуть на 2 млн т до рекордних 322 млн т.

Прогнозоване збільшення оцінок експорту пшениці з Австралії, Росії та Індії компенсує скорочення експорту з Аргентини. Експерти біржі в Росаріо вважають, що у 2020/21 МР Аргентина експортує 10 млн т пшениці, з яких вже законтрактовано 5,85 млн т, тоді як USDA у листопаді оцінив експорт у 12,5 млн т.

Вчорашній спекулятивний стрибок цін не мав продовження. Напередодні виходу звіту USDA інвестори проводили технічні продажі. Також на ринок тисне зниження експортного попиту на американську пшеницю.

Березневі пшеничні ф’ючерси в США впали:

– на 2,76 $/т до 209,43 $/т на м’яку озиму SRW-пшеницю в Чикаго;

– на 3,12 $/т до 197,31 $/т на тверду озиму HRW-пшеницю в Канзас-Сіті;

– на 2,02 $/т до 199,61 $/т на тверду яру HRS-пшеницю в Міннеаполісі.


Залишити коментар